Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Amenzi pentru conducătorii de mopeduri şi motociclete


Conducătorii de mopeduri și motociclete care au ieșit sâmbătă în trafic au dat nas în nas cu polițiștii de la Rutier. Aceștia au desfășurat o acțiune ce a avut drept scop principal, depistarea conducătorilor de mopeduri și motociclete care încalcă normele rutiere pe timpul deplasării pe drumurile publice. În Vrancea, această categorie de participanți la trafic nu este deloc de neglijat. Conducătorii de mopeduri și motociclete sunt peste tot și de cele mai multe ori, nu respectă regulile de circulație.

Polițiștii vrânceni ne-au spus că pe durata desfășurării acțiunii, au fost verificați 97 de conducători de mopeduri și motociclete, iar 58 dintre ei au fost sancționați contravențional. „Sancțiunile au fost aplicate pentru neportul căștii de protecție de către conducător sau pasager, pentru lipsa documentelor de identitate, înregistrare și a atestatului de siguranță rutieră eliberat de o unitate autorizată de pregătire a conducătorilor de autovehicule, pentru lipsa poliței de asigurare RCA, dar și pentru lipsa îmbrăcămintei cu elemente reflectorizante”, ne-a declarat comisarul șef Adrian Huzum, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.
Totodată, polițiștii au constatat și două infracțiuni. Una dintre acestea a fost descope-rită la Adjud, unde un bărbat din Coțofănești, județul Bacău, a fost depistat în timp ce conducea o motocicletă furată din Italia. Nu avea nici permis de conducere și se afla și sub influența băuturilor alcoolice, cu o alcoolemie de 0,76 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
Acțiunea s-a desfășurat pe raza mai multor județe, iar rezultatele arată că acești participanți la trafic nu sunt deloc responsabili. O situație întocmită de reprezentanții Direcției Rutiere arată că în total, au fost verificate 1.346 mopeduri și motociclete, iar în 694 cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale. 

***

Conducătorii de mopeduri nu sunt scuți de obligații atunci când sunt în trafic.
Astfel, aceștia sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate, certificatul de absolvire a cursului de legislație rutieră și certificatul de înregistrare al mopedului. Pe timpul deplasării pe drumurile publi-ce, conducătorii de mopeduri au obligația să poarte casca de protecție omologată. De asemenea, pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani, iar mopedurile care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare semnalizare și dispozitive reflectorizant fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Conducătorii de mopeduri sunt obligați să circule cu faza de întâlnire și în timpul zilei. Atunci când circulă pe drumurile publice, mopedul trebuie să fie echipat cu instalație de frânare eficace, sistem de avertizare sonoră, instalație de evacuare gaze, sistem de iluminare-semnalizare, dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roșie în spate și plăcuța cu numărul de înregistrare amplasată în partea din spate. Este interzis transportul pe mopeduri a mai multor persoane decât locurile stabilite, precum și a obiectelor voluminoase.
Persoanele care nu posedă permis de condu-cere pot conduce mopeduri numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de le-gislație rutieră, în cadrul unei unități autorizate.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?