Noul Cod Civil intră în vigoare pe data de 1 octombrie, anunță Tribunalul Vrancea. Noul Cod civil, prin Legea 287/2009, a fost publicat în Monitorul Oficial în anul 2009. Acesta a fost modificat substanțial prin Legea 71/2011.
„În vederea aducerii la cunoștiința publicului larg a instituțiilor și prevede-rilor specifice cu caracter de noutate aduse de noul Cod Civil, Tribunalul Vrancea va organiza, în perioada următoare, 4 conferințe de presă. Aceste activități realizate în colaborare cu instanțele în circumscripția sa, sunt cuprinse în Planul de implementare a noului Cod Civil, adoptat de Grupul interinstituțional pentru implementarea NCC, și vor fi derulate la nivelul întregii țări”, se arată într-un comunicat al Tribunalului Vrancea.
***
Noul Cod Civil aduce o serie de modificări. Printre acestea și unele mai puțin obișnuite. Astfel, potrivit noului Cod Civil, soții care își petrec timpul și prin așternuturile amatelor sau amanților, sunt buni de plată dacă vor fi prinși și se ajunge la divorț. Articolul 388 din noul Cod Civil spune că „soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească”. Totodată, soțul nevinovat poate să ceară în justiție o prestație lunară de la partenerul său, astfel încât să beneficieze de aceleași condiții de viață pe care le-a avut înainte de desfacerea căsătoriei. Rămâne de văzut cât și cum vor putea cere soții „nevinovați” pentru a se spăla de rușinea cu care i-au „pătat” cei cărora le-au jurat credință veșnică…
O altă modificare spune că bunurile primite de cupluri la logodnă vor trebui înapoiate, în cazul în care cei doi iubiți, obligatoriu bărbat și femeie, se despart înainte de oficierea căsătoriei. Printre noutățile noului Cod Civil se mai numără și Legea Cadastrului, la fel ca și Codul Familiei, care aduce noutăți „picante”.