Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Sănătatea oferită de şedinţele de saună


Åžtim cu toții că vremea ne influențează starea de sănătate și că deseori corpul nostru este afectat de schimbările de temperatură și umiditate. În momentul în care sistemul nostru imunitar este slăbit organismul simte schimbările meteorologice negativ la nivelul sănătății corpului nostru. Studiile au arătat că persoanele care folosesc sauna pentru a elimina toxinele din organism răcesc mult mai rar. Sauna își are originea în Finlanda. Este o baie cu aburi, iar corpul uman este expus acestor aburi la temperaturi de până la 60 de grade Celsius. Această baie cu aburi supraîncălziți este în general urmată de o răcire bruscă (dușuri sau plonjare în apă rece).
Sauna întărește sistemul imunitar prin utilizarea stimulentelor calde, umede sau uscate. Alternanța de cald-rece, recomandată pentru dușuri, este considerată a fi cel mai eficient termo-masaj pentru mușchi și vasele de sânge de la nivelul pielii. Un duș fierbinte extinde vasele de sânge, în timp ce un duș rece produce un efect opus. Acest tip de terapie întărește corpul în față schimbărilor climatice.
 
Temperaturile corespunzătoare sunt următoarele:
– când ne dezbrăcăm (20-24 grade Celsius);
– când intrăm în saună (80-100 grade Celsius);
– într-un duș fierbinte (30-40 grade Celsius);
– într-un duș rece (15-20 grade Celsius);
 
Doctorii elvețieni folosesc terapiile în saună pentru tratarea hipertensiunii arteriale. În majoritatea cazurilor, sunt necesare doar 15 sesiuni de saună pentru ca tensiunea arterială să revină la normal. Dacă vă gândiți să apelați la acest remediu nu uitați ca înainte să vă consultați medicul de familie.
Sauna a fost întrebuințată pentru prima dată în secolul al VIII-lea de finlandezi, sub forma unei saune de fum numită savusauna. Căldura umedă din saune induce relaxare și transpirație, ameliorează congestia (afluxul excesiv de sânge într-o anumită parte a corpului) și reduce durerile artritice (predispoziție la unele boli articulare și de nutriție). Sunt propice pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii, astm bronșic și bronșită. Sunt de asemenea recomandate pacienților cu artrită și sindrom de oboseală cronică.
Sauna are un efect de călire a organismului împotriva răcelii și ameliorează tulburările neurovegetative. Reduce nivelul hormonal al stresului, al beta-endorfinelor (substanțe produse în creier, în special de glanda pituitară) și promovează starea de bine.
Acasă, sauna este utilizată pentru îmbunătățirea sănătății și pentru relaxare. În medie, o sesiune de relaxare durează între 10 și 30 de minute. Ca măsuri de precauție, este indicat să se evite consumul de alcool înainte de saună, în timpul acesteia și imediat după. De asemenea, persoanele care au amețeli trebuie să aibă grijă când încep să urmeze tratamentele de acest gen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?