Mierea aparține celor mai vechi alimente tradiționale ale omenirii. Acest lucru nu se datorează doar gustului, ci și proprietăților sale curative. Aroma și dulceața acesteia face ca multe din preparatele culinare să aibă un gust desăvârșit, ajutând totodată și la întărirea sistemului imunitar. În plus, atunci când este depozitată într-un loc adecvat, mierea este unul dintre puținele alimente care nu se strică.
Mierea este un produs 100% natural, pe care-l datorăm muncii și hărniciei albinelor. O albină trebuie să efectueze peste 20.000 de drumuri pentru un singur litru de nectar, din care se obțin abia 150 g miere.
Depozitarea mierii
Mierea ia foarte repede mirosuri străine, de aceea este recomandat ca borcanul în care se află să fie bine sigilat. Nici razele soarelui și nici umiditatea nu-i fac bine deloc, de aceea ar trebui ferită de acești doi factori negativi.
Mierea care se zahariseste în timp, poate fi din nou transformată în forma ei inițială cu ajutorul unei băi de aburi. Totuși, ca ingredientele făcătoare de minuni să nu fie distruse, temperatura nu trebuie să depășească 40 grade.
Substanțele naturale din miere
În fiecare borcan cu miere există mai mult de 180 de substanțe naturale. Pe lângă enzime, vitamine și minerale aceasta deține și acizi, aminoacizi, precum hormoni și antibiotic natural. Pe lângă acestea, mierea mai conține și câteva sortimente de zahăr, care sunt responsabile de gustul dulce, ceea ce transformă mierea într-un aliment nu tocmai dietetic. Pe lângă faptul că mierea este un aliment delicios și sănătos, ajutând la ameliorarea durerilor de gât și a răcelii, acest „aur lichid” deține și ingredientele secrete pentru frumusețea noastră. Nectarul dulce este folosit în multe culturi drept produs cosmetic și de înfrumusețare. Indiferent că este vorba de mierea în starea ei naturală sau prelucrată în diversele creme, șampoane și loțiuni acest aliment face minuni când este aplicat în tratementele părului și ale pielii.