Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Botezuri şi aniversări cu aprobare de la Protecţia Copilului


Vrei să-ți admire lumea odrasla pe facebook, în fotografii? Copilul tău vrea să cânte și să danseaze la propria petrecere sau să se dea în spectacol la cea a vreunui coleg de generație? Practică cu pasiune vreun sport în care are rezultate evidente? Sau ai chef să-i pui la cale petrecerea de absolvire? Ei bine, pune-ți pofta-n cui! Toate acestea ar putea deveni în scurt timp acțiuni imposibile fără… patalama eliberată de Comisia pentru Protecția Copilului! Åži nu-i de glumă! Ministerul Muncii a lansat, spre dezbatere publică, un proiect de hotărâre ce vrea să reglementeze, cică, prestarea de către copii de activități în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling. Prin aceasta, se dorește evitarea exploatării prin muncă a minorilor, lucru absolut lăudabil dacă respectivul act normativ n-ar avea prevederi ce aduc atingere vieții private. Reprezentanții Direcției Generale pentru Protecția Copilului Vrancea sunt de părere că acest proiect de hotărâre poate fi interpretat ca o îngrădire a drepturilor copilului, aspect pe care l-au semnalat și Ministerului Muncii.

Grija pentru copii a luminaților din Ministerul Muncii a depășit orice închipuire! Acum, când în România „nu” mai vezi picior de copil care să cerșească sau să slugărească pe lângă piețari, în speranța câștigării unui bănuț, când s-au evaporat toți ploduții scormo-nitori prin gropile de gunoi, în căutare de materiale reciclabile sau chiar de mâncare, acum, când „nu” mai sunt școli din care se chiulește organizat, elevii lăsând cartea în favoarea câștigului adus de muncile sezoniere, acum deci, când toate acestea au fost „rezolvate”, legiuitorul a dat frâu liber imaginației. Åži, cum orice tentativă de exploatare a copilului trebuie omorâtă din fașă, a coborât milităria din pod și a comis, firește, un nou proiect de hotărâre. Åži nu de orice fel! Lansat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, acesta interzice manifestarea talentelor odraslelor noastre, în public și PRIVAT – cu excepția școlii, cluburilor și palatelor copiilor – fără…autorizație eliberată pe baza a „n” examinări, fix de către Comisia pentru Protecția Copilului! Ba mai mult, chiar dacă obțineți autorizația, un specialist din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Copilului va trebui musai să vegheze copilul pe toată durata manifestării talentului lui. Åži nu oricum, ci după program strict, în funcție de vârsta acestuia. Dar… să o luăm pe rând.

Petreceri private, cu patalama de la Protecția Copilului!

Respectivul proiect de Hotărâre stabilește, în opinia celor ce l-au pritocit, cadrul legal privind asigurarea respectării drepturilor copilului care prestează activități remunerate și neremunerate „în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar, de modeling, în vederea prevenirii muncilor periculoase”. Activitățile remune-rate luate în vizor și care pot fi prestate de copii sunt, printre altele, actor, figurant, cântăreț, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu ca-racter cultural, educativ sau artistic, filmări, înregistrări, emisiuni și orice concurs sau activitate de scenă, cu sau fără scopuri publicitare și sportiv profesionist în sporturi de performanță.
Åži acum e acum! „Sunt considerate activități neremunerate, inclusiv acti-vitățile din domeniile cultu-ral, artistic, sportiv, publicitar și de modeling, cu caracter de spectacol, PE-TRECERILE PRIVATE ÅžI DE ABSOLVIRE SAU ALTE ASEMENEA”, organizate de diverse instituții dar și de… PERSOANE FIZICE! În continuare, legiuitorul prevede că aceste activități remunerate și neremunerate amintite mai sus sunt „condiționate de obținerea unei autorizații prealabile din partea Comisiei pentru Protecția Copilului”, ce trebuie elibe-rată „pentru fiecare activitate în parte, pe durata de desfășurare a acesteia”! Luând de bune toate aceste prevederi, ne putem gândi, de exemplu, că dacă ne pune păcatul ca la petrecerea de botez să supunem proaspătul încreștinat la o… ședință foto – neremunerată și absolut privată -și mai expunem fotografiile și pe vreun site de socializare, fără autorizația și supravegherea statului, am comis-o! Năpastă pe capul nostru: amendă între 1000 și 5000 de lei! Dar ce te faci dacă odrasla, la propria aniversare pe care i-o organizezi acasă sau în vreun restaurant, pune la cale un minispectacol cu formația în care cântă cu colegii de școală? Sau dacă micul tău talentat e selectat să participe la vreun concurs organizat de altcineva decât școală-club-palatul copilului?! Dacă e invitat să-și manifeste talentul, în mod absolut neremunerat, în vreun spectacol organizat de autoritățile publice? De ONG-uri? Sau chiar de DGASPC?! Că astea, potrivit proiectului de Hotărâre, nu sunt exceptate de la respectivele prevederi! Păi ce să faci, îți iei din timp picioarele la spinare, dai mărunțel din gură și bați la ușa Protecției Copilului, pentru autorizație! Åži e lesne de imaginat cam câte autorizații va avea de eliberat instituția, de exemplu, cu prilejul unor zile ca 1 Iunie, Crăciun, Paște și alte asemenea!

Autorizația, eliberată în 30 de zile!

Să ne imaginăm că se apropie aniversarea copilului vostru, considerată petrecere privată, în care acesta va fi protagonist. Micuțul va cânta, va dansa, veți face poze… pardon!… ședințe foto! și poate vreți ca imaginile să ajungă, pe facebook, și la mătușa din America. Vă conformați legii și începeți lungul drum al obținerii autorizației. Ca să ajungeți să o țineți în mână, trebuie să depuneți mai întâi o cerere la DGASPC, însoțită, ca să fie tacâmul complet, atât de copii de pe actele de identitate ale părinților și certificatul de naștere al odraslei, cât și nici mai multe nici mai puține decât trei fotografii ale acesteia, atenție! Legea spune foarte clar: neretușate! Mai trebuie, printre altele… certificat medical precum și aviz psihologic care să ateste dacă copilul e apt să presteze activitatea pentru care se solicită autorizația! Iar odată obținută, patalamaua nu e suficientă! La petrecere va fi trimis să participe un delegat al DGASPC care are obligația să bage de seamă la tot ce face copilul și la final, să facă și un raport despre cele petrecute pe care să-l prezinte Comisiei pentru Protecția Copilului!!! Åži aveți grijă! Nu cumva să nu țineți seama de orarul stabilit de proiectul de Hotărâre, referitor la participarea copilului la petrecerea sa privată: 9.00-17.00 pentru copiii cu vârsta sub 5 ani; 8.00-20.00 pentru cei cu vârsta între 5 și 12 ani; 7.00-22.00 pentru cei cu vârsta peste 12 ani. Åži încă ceva! Aveți mare grijă cine însoțește prichindelul la activitatea respectivă! Chiar dacă sunteți bunic sau altă rudă, vă este interzis prin lege să fiți însoțitorul acestuia dacă suferiți de vreo boală transmisibilă, cum ar fi de exemplu, hepatita B sau C…

O îngrădire a drepturilor copilului!

Reprezentanții DGASPC Vrancea au transmis Ministerului Muncii, opinia lor cu privire la adoptarea proiectului de act normativ în forma propusă, atenționând că acesta poate fi interpretat ca o îngrădire a drepturilor copilului și anume: dreptul copilului la libertatea de exprimare, la libertate de gândire, conștiință și religie, dreptul copilului la libertatea de asociere în structuri formale și informale precum și libertatea de întrunire pașnică. Specialiștii DGASPC Vrancea mai spun că se încalcă, de asemenea, dreptul copilului aparținând unei minorități naționale, etnice, religioase sau lingvistice la viață culturală proprie. „Participarea copilului la viața publică, conferită de drepturile menționate mai sus, este limitată prin obținerea unei autorizații a cărei procedură de obținere presupune cheltuieli materiale, birocrație și chiar sancțiuni. Astfel, părinții sau reprezentanții legali sunt obligați să restricționeze copilului, la condiționarea statului, toate manifestările spontane, prin care o simplă joacă, de exemplu o imitare a unei vedete de către un copil de trei ani la o petrecere privată, este sancționată”, se specifică în observațiile înainte Ministerului Muncii de către DGASPC Vrancea. Totodată, se subliniază faptul că „toate actele normative, interne și internaționale, invocate în Nota de fundamentare (a proiectului de Hotărâre -n.r.) se referă la interesul superior al copilului prin respectarea și promovarea drepturilor sale și NU LA ÎNGRÄ‚DIREA ACESTOR DREPTURI”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?