Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Centrele de permanenţă din Odobeşti şi Mărăşeşti, sub semnul întrebării


Cu toate că de la 1 iulie ar fi trebuit să intre în funcțiune două centre de permanență în Mărășești și Odobești, până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat. Viceprimarul orașului Mărășești, Valerică Chitic, a spus că se dorește înființarea unui centru de permanență și în aceste sens, zilele acestea a trimis o adresă către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Valerică Chitic a mai adăugat că spațiul în care acest centru va fi înființat a fost identificat și că îi așteaptă, săptămână viitoare, pe reprezentanții DSP să vină la fostul spital din Mărășești pentru a le spune ceea ce trebuie făcut. „Am trimis o adresă către Direcția de Sănătate Publică și așteptăm ca săptămâna viitoare să vină reprezentanți ai instituției să ne spună ce trebuie făcut pentru ca centrul de permanență să fie în-ființat. Spațiul în care ne-am gândit să facem acest centru este la fostul spital, în locul unde a fost Ginecologia. Inițial, se va porni cu doi medici de familie, din oraș, care vor forma centrul de permanență, care, la rândul lor, mai pot angaja câțiva medici. Cadrele medicale vor face contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a fi plătiți. Costurile pentru plata utilităților, pazei, curățeniei, vor fi suportate din bugetul local.  Deocamdată nu știm cât ne va ajunge, dar în momentul în care vom afla, vom da o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Comunitatea din Mărășești își dorește foarte mult înființarea unui centru de permanență, ei consi-derând că acest lucru este mai mult decât necesar”, ne-a declarat Valerică Chitic, viceprimarul orașului Mărășești. De asemenea, viceprimarul Chitic a mai adăugat că speră ca într-o lună și ceva, centrul de permanență din Mărășești să devină funcțional.

Propuneri fără răspuns pentru centrul de permanență de la Odobești

Åži la Odobești se dorește înființarea unui centru de permanență, după cum ne-a declarat primarul Daniel Nicolaș, numai că în alt spațiu decât fostul spital, care a intrat în conservare. „Noi am comunicat atât Prefecturii, cât și DSP-ului că suntem dispuși să înființăm un centru de permanență, numai că în altă locație decât cea a Spitalului, deoarece Spitalul Orășenesc Odobești se află în conservare și la orice modificare adusă spațiului se pierde autorizația pe care o avem și astfel, imposibilitatea deschiderii spitalului, iar noi vrem să deschidem unitatea spita-licească fie în instanță, fie prin schimbarea guvernării. Așa că noi am propus un spațiu de lângă școala veche, care are patru încăperi și un hol, și care se pretează perfect pentru un centru de permanență. În plus, noi le-am cerut prefectului și directorului DSP să găsească o soluție ca la partea cu cheltuielile de funcționare să contribuie, pe lângă Consiliul Local Odobești și primăriile comunelor care vor fi deservite de acest centru de permanență, dar nu s-a luat nicio hotărâre”, ne-a declarat Daniel Nicolaș, edilul orașului Odobești. În acest sens, reporterii noștri au încercat să îl contacteze pe directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Prima și ultima întâlnire pentru centrele de permanență a fost în primăvară

Începând cu data de 1 iunie au intrat în vigoare noi reguli pentru desfășurarea activității medicilor de familie în centrele de permanență, care duc la flexibilizarea activității și eliminarea disfuncționa-lităților în funcționarea acestor centre. De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie și ale asistenților medicali care asi-gură continuitatea asistenței medicale, în regim de gardă, și s-a prevăzut obligația autorităților locale de a se implica în susținerea acestor unități. Reamintim că în data de 14 aprilie a avut loc, la sediul DSP Vrancea, o întâlnire la care au participat reprezentanți ai DSP Vrancea, ai Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, ai Asociației și Patronatului Medicilor de Familie și ai Spitalului Județean de Urgență din Focșani. Cu acest prilej au discutat despre situația populației de la Odobești și Mărășești, care nu mai beneficiază de asistență medicală. Reprezentanții sistemului de sănătate au căzut de acord ca în cele două localități să fie deschise centre de permanență, pentru a putea fi asigurată continuitatea asistenței medicale. În prezent, asistența medicală a orașelor Odobești și Mărășești, dar și a zonelor arondate este descope-rită, din cauza deciziei aberante a actualei guvernări de a închide spitalele din cele două localități. Printr-o hotărâre de Consiliu Local, autoritățile locale din Mărășești au decis ca spitalul să se transforme în cămin pentru persoane vârstnice, iar la Odobești, autoritățile locale nu au vrut ca spitalul să se transforme în cămin, astfel că a intrat în conservare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?