Ediția: Vineri 4 iulie 2025 Nr. 6913

Clasificarea universităţilor este necesară, dar prin dezbatere publică


Vicepreședintele Departamentului de Educație al PSD, Gabriel Ispas, a declarat, la o conferință de presă, că hotărârile guvernului referitoare la studiile de doctorat și clasificarea universităților ar încălca actuala lege a educației elaborată de către guvern și legea transparenței decizionale, pentru că nu au fost supuse dezbaterii publice. El consideră că aceste acte normative nu vin să eficientizeze domeniul educației, ci măresc birocrația programelor de studiu.
Ispas a susținut clasificarea universităților ca fiind una necesară, dar că ea trebuie să se facă ‘nu pe picior, ci printr-o dezbatere publică’, astfel încât să existe un consens între factorii decidenți la acest nivel, respectiv Ministerul Educației, ARACIS și Consi-liul Național al Lectorilor.
‘Calitatea învățământului superior nu se face prin mijloace abuzive și condei. Este adevărat că rezultatele examenelor de titularizarea sunt tragice, dar lansez o provocare pentru ministrul Daniel Funeriu. Ar fi bine să îi ceară permisiunea lui Eugen Nicolicea să facă pu-blică situația universităților ce au luat sub nota 5 la acest examen și se va constata că peste jumătate din cei care nu au luat notă de trecere provin de la Universitatea Spiru Haret’, a spus Gabriel Ispas.

Reprezentantul PSD a mai spus totodată că dacă până în prezent școlile doctorale funcționau în sistemul Bologna, iar din acest moment, fiecare conducător de doctorat are dreptul la opt studenți doctoranzi. ‘Astfel, chiar dacă nu se prevede un termen până la care școala doctorală poate să își armonizeze politicile, în acest moment MECTS anunță că scoate la concurs 3500 de locuri la doctorat. Această informație este falsă , nu are decât darul de a liniști pe cei care termină masteratul, că în realitate toată generația de absolvenți de masterat din acest an este prejudiciată de dreptul de a începe studiile doctorale’, a afirmat liderul PSD, precizând că se restricționează dreptul profesorilor de a lua mai mult de 8 studenți și că MECTS nu a transmis încă cifra aprobată pentru școlile doctorale.

În opinia sa, majoritatea universităților care au proiecte europene nu vor mai putea să le finalizeze și ideea de clasificare a universităților vine pe fondul ‘unui abuz’, ca să pregătească viitoarele alegeri din universități acreditate.
‘În acest moment este necesar ca profesorii să participe la un concurs organizat nu se știe de cine pentru a accesa granturile pentru studenții la doctorat, urmând ca ei să poată candida doar pe temele aprobate de evaluatori. Guvernul blochează în acest fel deliberat foarte multe din programele docto-rale finanțate prin fonduri structurale nerambursabile’, a completat Gabriel Ispas.

Liderul PSD a arătat că hotărârea privind clasificarea universităților este adoptată în ‘condiții de nelegalitate’ pentru că ‘legea educației este forțată din dorința de a se bloca programele din universități’. El a criticat și indicatorii de clasificare a universităților, spunând că singura instituție care are dreptul să facă o clasificare și să eva-lueze programe de studiu este ARACIS.
‘Aceasta HG dă dreptul MECTS de a face o clasificare în categorii care nu sunt definite ca parametrii. Deși ne anunță că vom avea clasificarea pe universități, nici în acest moment nu știm care sunt itemii care vor fi luați în seamă. Mai mult, clasificarea nu face decât să blocheze ocuparea posturilor didactice din învățământul superior, să reducă numărul profesorilor de la 40.000 la 30.000 de persoane, să politizeze excesiv învățământul superior din România’, a mai arătat Ispas.

Vicepreședintele Departamentului Educație al PSD mai consideră că anunțurile potrivit cărora 7-12 universități vor conduce doctorate arată că ‘guvernanții nu discută despre eficiența programelor de studii, ci e un joc al puterii, în care din pix mi-nisterial se schimbă clasamente și destine ale unor universități de tradiție’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?