Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Actriţa Doiniţa Oancea, în vizită la Mărăşeşti


Elevii de la Åžcoala cu clasele I-IV Siretu și Åžcoala nr.1 Mărășești au fost vizitați, ieri, de reprezentanți ai Organizației „Romani CRISS”, care le-au împărțit ghiozdane, dar și sfaturi care să contribuie la evitarea și diminuarea pe cât posibil a abandonului școlar. La întâlnire a fost prezentă și cunoscuta actriță de etnie romă Doinița Oancea, a cărei prezență a fost apreciată de copii, dar și de părinții acestora.
Scopul întâlnirii de la Mărășești a fost acela de a-i atrage pe copiii romi către școală. Așadar, oferirea ghiozdanelor a fost o acțiune menită să îi atragă și mai mult pe elevii romi către educație. „Acest proiect este implementat în o sută de școli, printre care și la Mărășești. Derulăm activități în domeniul interculturalității și în ceea ce privește combaterea segregării școlare. Acesta din urmă reprezintă una dintre cauzele pentru care copiii romi au ajuns să nu frecventeze școala, care în opinia noastră este un lucru rău și pe care încercăm să-l schimbăm cu ajutorul părinților. O cauză pentru care copiii romi nu merg la școală ar fi și situația mai deosebită, mai dificilă, dar mai sunt și alte motive. Noi încercăm să ajutăm cât putem ca organizație”, a spus Marian Mandache, coordonatorul departamentului Drepturile Omului din cadrul Organizației „Romani CRISS”.
Pentru a le demonstra că nimic nu contează atunci când ai voință, actrița Doinița Oancea le-a împărtășit elevilor prezenți din propria-i experiență. Talentata actriță recunoaște că este de etnie romă și se mândrește cu acest lucru, ceea ce i-a îndemnat să facă și pe copiii din Mărășești. „Eu sunt o tânără actriță de etnie romă, mi-am declarat apartenența la această etnie și nu am nici o pro-blemă. Am ținut neapărat ca eu să fiu un model pentru copiii pe care îi aveți aici de față și am hotărât de fiecare dată când o organizație se ocupă de problemele romilor și de educație, să fiu prezentă, să le vorbesc copiilor. Este foarte important să mergeți la școală, eu am ajuns ceea ce sunt astăzi pentru că am urmat două facultăți, pentru că am învățat și mi-am ascultat părinții. Astfel, am descoperit ce vreau să fac în viață. Asta e valabil și pentru voi”, a mărturisit actrița Doinița Oancea.
Prin acest eveniment, Organizația „Romani CRISS” continuă seria de activități din cadrul proiectului „Pași strategici pentru îmbunătățirea accesului la educație a copiilor romi”, cofinanțat din Fondul Social European. Echipa „Romani CRISS” își propune, astfel, să contribuie la eli-minarea fenomenului de segregare școlară și la construirea unui model de bună practică în vederea reducerii abandonului școlar, dar și la creșterea calității actului educațional în rândurile elevilor romi din școlile implicate în proiect.
La activitate a luat parte și Ana Gavrilescu, inspector pe minorități în cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?