Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Optaţi pentru superfood în loc de junkfood


Termenul de „superfood” desemnează acele produse alimentare care au un conținut ridicat de fitonutrienti și care oferă beneficii suplimentare multiple pentru sănătatea noastră.
Iată câteva caracte-ristici pentru a înțelege mai bine acest termen:
Mâncărurile din gamă „superfood” au un conținut scăzut de calorii, conțin cantități substanțiale de acizi grași Omega-3 sau acizi grași monosaturați. Sunt bogate în fibre. Conțin fitochimicale care au potențialul de a preveni bolile, sunt bogate în vitamine și minerale. Au un grad scăzut de substanțe nesănătoase precum grăsimile saturate, trans-grăsimile sau zahărul rafinat. Somonul poate fi considerat superfood, deoarece acesta are în componența cantități mari de acizi grași Omega-3 și este sărac în grăsimi saturate și în calorii. De asemenea, multe fructe și legume se încadrează tot în această categorie, pentru că sunt bogate în fibre și fitochi-micale, având de regulă puține calorii.
 
Exemple de legume, fructe și nutrienții    conținuți:
Afinele, deoarece au cantități semnificative de antioxidanți, antociani (este un pigment din sucul plantelor ce are culoarea roșie, albastră sau violet și care se găsește în frunze, petale și fructe), vitamină C, mangan și fibre alimentare.
Beta-caroten: morcovi, cartofi dulci, pepene galben;
Licopen: roșii, pepene roșu, grapefruit roșu;
Omega-3 DHA (Docosahexaenoic Acid): somon, ton, uleiuri de peste;
Omega-3 ALA (Alpha Linolenic Acid): nuci, în;
Polifenoli: rodie, vin roșu, suc de struguri, leguminoase;
Fibre solubile: mazăre, fasole, mere, orz, făină integrală de grâu, ovăz;
Fibre insolubile: târâte de grâu, fructe necurățate, târâte de porumb;
Flavonoide: fructe de pădure, ceai verde, ciocolată neagră;
Calciu: produse lactate, băuturi din soia, broccoli, spanac;
Potasiu: banane, sucuri din citrice, cartofi;
Vitamina C: piper roșu, căpșuni, mere;
Vitamina A: morcovi, suc de fructe, cartofi dulci, spanac;
Vitamina E: cele mai mult semințe – migdale, alune, margarină, uleiuri vegetale;
Vitamina D: lapte fortificat, cereale fortificate, margarină fortificată;
Superfood ar trebui să nu fie doar o sursă de hrană zi de zi. Ar trebui să fie un stil de viață.
Mâncarea de tip superfood promovează sănătatea și furnizează organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa la parametri normali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?