Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Cartofii dulci, sănătoşi pentru organism


Cartoful dulce, Sweet Potato, Yam ori Ipomoea Batatas în limbă latină, este o plantă în formă de inimă. Culoarea tuberculilor variază de la violet sau roșu la galben pal sau alb, în funcție de varietate, tip de sol, clima și mineralele conținute de sol. Cei care au o culoare roșie au pulpă uscată, iar cei albi sau galbeni au pulpă suculentă. Soiul roșu are o aromă ca-racteristică ce se accentuează pe măsură ce cartofii fierb. Aroma acestora este mai puternică cu atât mai mult cu cât culoarea acestor cartofi este mai roșiatică sau portocalie.
 
Beneficii în nutriție:
– imunitate – deoarece sunt foarte bogați în beta-caroten. Acesta este considerat un antioxidant foarte bun;
– tratarea inflamațiilor interne și externe, datorită conținutului de beta-caroten, vita-mina C și magneziu;
-sunt eficienți în tratarea congestiei (aflux excesiv de sânge într-o parte a corpului) nasului, a bronhiilor și a plămânilor;
– bronșita este vindecată datorită concentrației de vitamina C, fier și alte elemente nutritive;
– tratează artrita sau astmul;
– ajută la îmbunătățirea digestiei datorită conținutului ridicat de fibre;
– reduc durerea și inflamația ulcerului;
Cartofii dulci sunt ușor de digerat deoarece aceștia conțin mare parte doar amidon. De asemenea, au un efect calmant pentru stomac și intestine.
Beta-carotenul este un antioxidant și un anti-cancerigen foarte bun, acesta fiind responsabil și pentru culoarea cojilor de cartof dulce. Beta-carotenul împreună cu vitamina C sunt benefice pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, în special cancerul de colon, intestine, rinichi și alte organe. Fibra din cartofii dulci ajută la reținerea apei, menținând astfel echilibrat nivelul apei din organism. Sunt recomandați pentru păstrarea sănătății, îngrijirea arterelor și venelor. Concentrația mare de beta-caroten și fosfor este excelentă și pentru sănătatea oculară și cardiacă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?