Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Angajaţii, ameninţaţi să nu meargă la ITM


Unii angajatori din domeniul confecțiilor sunt din ce în ce mai des acuzați de nereguli în privința plății salariilor de către angajați. Aceștia din urmă ajung nu de puține ori și la Inspectoratul Terito-rial de Muncă (ITM) Vrancea, unde depun sesizări, însă în majoritatea cazurilor au fost depuse tardiv.

Fănică Tupă, din Focșani, acuză o mică societate de confecții din Focșani că nu i-a plătit soției lichidarea, cu toate că a avut încheiat un contract de muncă. De asemenea, bărbatul susține că programul de lucru de 8 ore/zi a fost încălcat, iar soția sa, Mariana, nu a fost plătită suplimentar. După ce femeia s-a îmbolnăvit și a plecat din țară pentru tratament, soțul nu a mai reușit să ridice lichidarea, cu toate că are procură în acest sens. „La angajare a fost prevăzut în contractul de muncă 8 ore/zi, 40 de ore pe săptămână. După începerea lucrului, programul era de la ora 7.00 dimineața și până la 17.00, zilnic. La acestea se adaugă două-trei sâmbete pe lună, iar condițiile de muncă deplorabile”, ne-a declarat Fănică Tupă. El susține că la societatea respectivă, muncitorii nu beneficiază nici măcar de un ventilator, dar nici de o sală de mese unde să se poată hrăni în pauze. Colac peste pupăză, atunci când s-a prezentat cu procura la angajator, a fost izgonit, iar banii cuveniți soției nu i-a primit. „Mi-a cerut procura și s-a uitat pe ea. Nu știu dacă a mai văzut o procură până acum, pentru că în loc să citească data de eliberare a procurei, a citit data de eli-berare a buletinului soției. S-a enervat și mi-a spus că procura este falsă. Lângă directoare era și un bărbat cu o constituție atletică și, sperând că mă intimidează, s-a ridicat și mi-a spus că nu îmi dă niciun ban”, povestește Fănică Tupă despre aventura recuperării drepturilor salariale ale soției. El întreabă dacă este posibil ca un angajator să se bucure de munca altuia și cum pot funcționa astfel de societăți, care nu au asigurat un minim de condiții pentru muncitori. Bărbatul a mers mai departe și a făcut o sesizare scrisă la ITM. „Avem depusă o sesizare din partea lui Fănică Tupă. În zilele care urmează, vom merge la fața locului pentru a vedea dacă se confirmă cele spuse. În cazul în care angajatorul nu a respectat legea, el va fi sancționat”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM, Eliza Botezatu. Mai grav este că, după cum spune Fănică Tupă, angajatorii au ajuns să afirme fără teamă că nu își fac probleme dacă autoritățile le calcă pragul.

Plătită prost și amenințată de patron

Un alt caz, la fel de greu de înțeles, este cel al Mioarei Găină, din Focșani. Femeia a lucrat fără forme legale aproape 10 zile la o societate de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte și a fost plătită cu un salariu de mizerie, după cum susține. „M-a ținut la negru fără să îmi facă contract de muncă. Am muncit de la ora 7.00 dimineața și până la 17.30 după-amiaza”, ne-a declarat Mioara Găină, care a fost plătită cu 170 de lei. „M-a luat în râs și mi-a zis că mă plătește 20 de lei pe zi. Aș vrea să se facă dreptate pentru așa înșelăciune. Dacă era serioasă, așa cum mi-a zis, îmi făcea contract de muncă și nu se ajungea la așa ceva”, ne-a declarat Mioara. A fost și ea la ITM, însă nu a sepus o sesizare scrisă. Totuși inspectorii de muncă au călcat pragul angajatorului. „Femeia a venit la noi după ce a părăsit locul de muncă. Noi când am ajuns acolo, nu a mai vrut nimeni să recunoască faptul că ea a muncit acolo. Noi nu putem să facem mai mult. Am căutat și în evidențele societății și nu am găsit-o. Dacă ar fi rămas la locul de muncă și ne făcea o sesizare și o găseam acolo, era simplu pentru noi”, ne-a declarat Eliza Botezatu.
Mioara Găină susține că angajatorul i-a promis că se răzbună dacă îndrăznește să meargă la ITM. „Mi-a zis că dacă vin cu cineva de la ITM mă dă cu curul de pământ. Nu mai există lege pentru cei care sunt înșelați?”, întreabă retoric Mioara Găină. Inspectorii ITM recomandă ca în momentul în care un angajat lucrează fără forme legale să rămână la locul de muncă și să depună o sesizare scrisă către ITM. Mulți angajatori încearcă se ocolească legea pentru a nu mai plăti către stat taxe și impozite, însă angaja-tul nu beneficiază în aceste condiții de asigurare me-dicală, de șomaj sau pensie. Numai în prima jumătate a acestui an, au fost depistați 103 angajatori la care munceau „la negru” 146 persoane. Cei 103 angajatori la care s-a constatat primirea la muncă a unor persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, în formă scrisă, au fost sancționați contravențional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 718.000 lei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?