Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

Medierea, alternativa la procesul în instanţă


Vrâncenii se pot adresa mediatorilor, pentru rezolvarea unor dispute minore. Unii dintre aceștia s-a întâlnit ieri, la lansarea cărții „Medierea – Oxigen pentru afaceri”, coordonată de deputatul Alina Gorghiu. Astfel, atât oamenii de rând cât și lucrătorii din instituții publice și oameni de afaceri se pot adresa unui mediator, care oferă avantajul minimizării timpului și degrevează instanțele judecătorești de dispute minore. Medierea a fost prezentată ieri ca o alternativă la instațele judecătorești, dar și ca o modalitate facultativă de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă. „Medierea întrerupe inerția poporului român de a se adresa instanțelor de judecată. Sunt câteva milioane de dosare pe rolul instanțelor din România în contextul în care schema de personal este identică cu cea din 1989. Foarte puțini judecători, enorm de multe dosare”, a spus deputatul Alina Gorghiu la lansarea cărții.
La prezentare a fost prezent și fostul președinte al Tribunalului Vrancea, care a încurajat inițiativa de a direcționa dosarele mărunte mediatorilor. „În ansamblu, avem un interes direct și practic în promovarea și reușita medierii. An de an, instanțele din România se confruntă cu o creștere enormă a numărului de dosare. E ca și cum an de an ar venit un val tsunami, din ce în ce mai mare. Deja acest val a depășit de mult limita bilogică pe care o au judecătorii. Noi spunem asta de câțiva ani de zile, dar din păcate, nu se gă-sesc soluții”, a spus judecătorul Adrian Neacșu.
Medierea poate fi aplicată în dispute civile, precum divorțuri, partaje, testamente, succesiuni, dreptul muncii. precum desfacerea fără temei a contractului de muncă sau neplata unor drepturi bănești, protecția consumatorului. precum executarea și interpretarea contractelor, reziliere pretenții, revendicări și altele. La mediere se poate apela atât înainte cât și după începerea procesului în instanță, iar mediatorul conduce și încurajează dialogul între părți, în scopul generării de soluții avantajoase ambelor părți.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?