Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Un tânăr fără părinţi are nevoie de ajutor


Un absolvent al Colegiului Național „Al.I. Cuza” cu rezultate deosebite la toate materiile studiate în ciclul liceal se zbate pentru a reuși să se înscrie la facultatea de medicină. Născut în anul 1992, Mihai Mudava a fost părăsit de părinți la trei zile după naștere și de atunci a fost crescut în instituțiile statului. Diplomele obținute la diferite concursuri și olimpiade îl recomandă ca un băiat conștiincios și dotat. De asemenea, media de 9,84 din cei patru ani de liceu vorbește despre aptitudinile sale la învățătură. Examenul de bacalaureat l-a promovat cu media 8,03, lucru care l-a dezamăgit, însă rezultatul este meritoriu având în vedere că promovabilitatea la nivel de județ a fost de doar 38%. Singurul impediment pentru a deveni un medic renumit ar fi suma de 1.000 de lei necesară deplasării la facultate, bani pe care nu îi are.

Mihai Mudava, în vârstă de 19 ani, a visat de copil să se facă medic, iar tot timpul a învățat pentru a-și îndeplini visul. Banii sunt singurul impediment care  l-ar putea îndepărta de idea-lul său de a deveni chirurg. La trei zile după naștere, părinții l-au părăsit în maternitate și de atunci nu știe nimic de ei. Ajutorul său pentru a izbândi a venit de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea care   l-a preluat și i-a oferit un cămin alături de alți tineri ca el. În prezent, locuiește alături de alți șapte orfani într-un apartament de trei camere în Cartierul Sud din Focșani. Pe toată perioada pregătirii pentru examenul de bacalaureat, Mihai și-a găsit un refugiu de studiu în sălile bibilotecilor. „Protecția Copilului m-a ajutat foarte mult. E adevărat că am mai primit sprijin și din partea altor familii, însă pe perioade scurte de timp. În fond, sunt pe forțele mele proprii și mă descurc pentru că muncesc mult să învăț și oamenii apreciază asta”, ne-a declarat Mihai. Cu toate că a încercat în mai multe rânduri să-și cunoască părinții, aceștia nu au fost de găsit. Mihai spune că primul instinct îl împinge să caute mai departe, cu atât mai mult cu cât știe că și mama lui a încercat să devină asistentă medicală. „I-am căutat în urmă cu doi ani, cu ocazia plecării mele în Anglia la o fundație care încurajează doar tinerii foarte buni la învățătură. Aș vrea să-mi cunosc părinții pentru că mi-au lăsat un bagaj genetic. Am auzit că și mama mea s-ar fi dus la școala de asistente de la Galați. M-am hotărât să mă fac medic încă de la vârsta de 6 ani”, s-a destăinuit Mihai. Interesul său pentru domeniul medical   l-au adus pe căile acordării primului ajutor, astfel că încă din liceu a devenit vo-luntar al Crucii Roșii. Nici acest pas nu a fost făcut cu ușurință pentru că a fost nevoit să dea un examen pe cele șase locuri disponibile. „Ca să ajung la Crucea Roșie, profesoara de biologie ne-a dat un test despre istoria Crucii Roșii. Erau șase locuri și eu am fost printre cei admiși”, spune Mihai cu modestie, ascunzând faptul că a fost al doilea pe listă.

Mihai mai are nevoie de 1.000 de lei

Nici Crucea Roșie nu a rămas indiferentă la nevoile lui Mihai, astfel că i-a oferit suma de 500 de lei pentru înscrierea la facultate, hrană, îmbrăcăminte și produse de igienă. „Acestea sunt cheltuieli de moment. El merge la facultate și are nevoie de cazare și de asigurarea constantă a cheltuielilor necesare”, ne-a dedicat directorul Crucii Roșii Vrancea, Rodica Davidean. Totodată, președintele filialei, Neculai Ionescu s-a oferit să-i asigure transportul lui Mihai până la Târgu Mureș și înapoi. „Un asemenea copil trebuie să fie ajutat. Este un caz deosebit și merită să i se ofere o șansă. Sper ca și pe viitor să pot să-l ajut”, ne-a spus Ionescu. În ajutorul tânărului a sărit și DGASPC care îi decontează cheltuieli de până la 360 de lei pentru legalizarea actelor și drum, dar și un om de afaceri care a făcut o donație de 200 de lei. „Mihai este un tânăr extrem de ambițios și hotărât care poate reprezenta un exemplu prin excelență atât pentru copiii din sistemul de protecție al DGASPC cât și pentru cei din familie. Acum, când visul lui începe să devină realitate, noi îi dorim mult noroc și atunci când va deveni un medic renumit să-și amintească cu drag de cei care i-au îndrumat pașii în viață”, ne-a declarat Daniela Nicolaș, directorul DGAPC Vrancea. Cu bani stânși, Mihai ar vrea să facă mai multe drumuri la București, Târgu Mureș și Brașov unde să se înscrie la mai multe facultăți de medicină pentru a-și multiplica șansele de a fi admis. Pentru Facultatea de Medicină Militară de la Târgu Mureș s-a înscris deja, a dat mai multe teste la Vrancea pe care le-a trecut printre primii și urmează examenul la limba engleză și admiterea propriu zisă care se va ține la București. El vrea să se înscrie și la Brașov, la Universitatea Transilvania, Facultatea de Medicină, unde vrea să urmeze chirurgia. Pentru faptul că înscrierile sunt în perioada 12-19 iulie, iar exa-menele sunt la câteva zile diferen-ță, Mihai trebuie să aibă unde să se odihnească și să se poată pregăti în zilele dinaintea examenelor. După calculele lui minimale, ar avea nevoie de încă 1.000 de lei pentru a-i sta gândul doar la învățat și nu la grija banilor. Cu toate acestea, Mihai se consideră un om norocos și care își dorește o familie așa cum el nu a avut. „În plan personal, îmi doresc să-mi fac o familie, pentru că mie mi-a lipsit. Åžtiu exact ce trebuie făcut în familia mea. Cu toate că nu am avut o familie, mă consider un copil norocos!”, a spus Mihai încrezător că viitorul îi va dărui ceea ce i-a lipsit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?