Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Coreea de Sud, gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018


Orașul Pyeongchang (Coreea de Sud) a fost ales gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, în urma alegerilor ce au avut loc, miercuri, la Durban (Africa de Sud), a anunțat președintele CIO, Jacques Rogge. Pyeongchang, care a candidat pentru a treia oară, după eșecurile înregistrate la alegerile pentru JO din 2010 și 2014, și care a fost conside-rat drept favorit, a fost ales încă din primul tur al alegerilor din cadrul CIO, după ce 63 din cei 95 de membri ai CIO votanți au optat pentru candidatura sud-coreeană. Celelalte două candidate, Munchen și Annecy, au primit 25, respectiv 7 voturi.
Coreea de Sud a mai găzduit o ediție a Jocurilor Olimpice, cele de vară, în 1988, la Seul. Pyeongchang devine al treilea oraș asiatic ce găzduiește Jocurile Olimpice de iarnă, după Sapporo (Japonia, 1972) și Nagano (Japonia, 1998).
Potrivit AFP, candidatura Pyeongchang-ului a beneficiat de un dosar tehnic de calitate. Apreciat de Comisia de evaluare a JO din 2010 (decernate orașului Vancouver), dosarul sud-coreenilor a fost cel mai bine notat pentru atribuirea JO-2014, însă a pierdut în favoarea orașului rus Soci. JO de iarnă se vor întoarce pentru prima dată în Asia, după 1998, putând fi aplicată o regulă nescrisă a alternării continentelor, după două ediții în Europa (Torino 2006, Soci 2014) și două în America de Nord (Salt Lake City 2002 și Vancouver 2010). Imediat după anunțul oficial, o explozie de bucurie   s-a înregistrat pe străzile orașului Pyeongchang, fiind lansate focuri de artificii.
Președintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a mulțumit, miercuri, Comitetului Internațional Olimpic, apreciind că este o victorie a sud-coreenilor. „Voi organiza Jocuri Olimpice frumoase. Este o victorie a sud-coreenilor. Vă mulțumesc în numele lor”, a spus Lee Myung-bak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?