Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Mãicuţe suspectate că ar fi bolnave de TBC


Mănăstirea Poiana Mărului se află din nou în centrul atenției, după ce o măicuță a fost internată la Spitalul TBC din Galați, fiind diagnosticată cu tuberculoză. Maica Gorgonia a fost internată în Spitalul TBC Galați acum o lună. Oamenii care locuiesc în Jitia și Bisoca, în județul Buzău, sunt convinși că blestemul lui Vasile cel Mare, ctitorul lăcașului de cult, a început să se împlinească. Potrivit Testamentului lui Vasile cel Mare, Mănăstirea Poiana Mărului trebuie să fie de călugări, altfel cei care îi vor nesocoti cuvântul vor avea de suferit. Ori Mănăstirea Poiana Mărului a fost transformată, anul trecut, în una de maici. Purtătorul de cuvânt al  Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu, susține că situația nu este așa de gravă precum spune lumea.

Mănăstirea Poiana Mărului se confruntă, în această perioadă, cu o situație fără precedent. Una dintre măicuțe, Gorgonia, este internată din data de 14 iunie, în spitalul TBC Galați, fiind diagnosticată cu tuberculoză. Potrivit medicilor gălățeni, ea va rămâne internată cel puțin 40 de zile. Cadrele medicale ne-au spus că maica va trebui să urmeze tratament de specialitate o perioadă mai lungă de timp, de cel puțin șase luni. Mai multe voci susțin că o a doua măicuță se află internată într-un spital din București, fiind diagnosticată cu aceeași boală. Potrivit acelorași surse, inclusiv părintele Dionisie, cel care slujește la Mănăstirea Poiana Mărului, și-ar face cîteva investigații medicale.
Alarmați, enoriașii susțin că le este frică să mai meargă la Poiana Mărului, de teamă să nu se îmbolnăvească de TBC. „Åžtiu de situație de la oameni, care au fost la mănăstire din întîmplare, să vadă ce mai e la Poiana Mărului. Tot ei au spus că de mai bine de două săptămâni, acolo este un focar de infecție. Una din măicuțe este la Spitalul TBC din Galați, iar alta la București. Niște cunoștințe mi-au spus că mai este o maică din Focșani și vor veni părinții să o ia acasă, deoarece le este teamă de ce se întâmplă. Eu spun că puterea lui Dumnezeu este fără de măsură, iar Testamentul lui Vasile de la Poiana Mărului acum își spune cuvântul! Părintele Macarie a spus că acolo este loc sfânt și nu trebuia să se încalce acel testament, în sensul să schimbe destinația din mănăstire de călugări în cea de maici. Åžtiu că și mai marii care au luat această decizie, de a schimba destinația mănăstirii, au început deja să aibă păreri de rău și văd acum puterea lui Dumnezeu”, a spus o învățătoare de pe Valea Râmnicului.

Blestem sau pură întâmplare?

Enoriașii susțin că măicuțele s-au îmbolnăvit ca urmare a blestemului ctitorului lăcașului de cult, Vasile cel Mare. Acesta ar fi îndreptat blestemul asupra celor care vor îndrăzni să schimbe orânduiala mănăstirii Poiana Mărului, lăsată prin testament. „Dar dacă va îndrăzni cineva a strica după moartea mea, această legătură și așezamânt al smereniei mele, sau va îndrăzni să facă tulburări și sminteli, unul ca acesta să fie anatema, și partea lui, și locul lui să-i fie în tartar împreună cu Iuda vânzătorul”, stă scris în Testamentul lui Vasile cel Mare, ctitorul mănăstirii Poiana Mărului.

„Îmi mai este frică să merg la mănăstire”

În toată istoria Mănăstirii Poiana Mărului, inclusiv în ultimii 22 de ani, când stareț a fost părintele Macarie Beșliu, nu se pomenește de nici o epidemie, de nici un fel.
Enoriașii de pe Valea Râmnicului își dau cu părerea și susțin că totul se datorează faptului că porunca lui Vasile cel Mare a fost nesocotită de mai marii Episcopiei Buzăului și Vrancei. Iar acum, efectele blestemului ctitorului Mănăstirii încep să apară. „La aproape un an de la încălcarea Testamentului Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului, cineva din condu-cerea Episcopiei a plecat la Viena pentru a face analize medicale, fiind suspectat de o boală gravă. Există și alți prelați din cadrul Episcopiei Buzăului și Vrancei, despre care se spune că ar fi purtătorii unor boli, care acum sunt puse de oameni pe seama anatemei dată de Cuviosul Vasile cel Mare. Doamne Ferește! Am fost de față când maicii starețe i s-a făcut rău și a ieșit din biserică în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Noi suntem cu frică de Dumnezeu și vedem orice semn. Vă spun cu frică, este doar începutul! Cuviosul Vasile nu doarme, de acolo de sus își privește catedrala lui și așa cum zice în testament, cine va socoti să nu respecte porunca lui, va avea parte de toate relele. Vă spun sincer că îmi mai este frică să merg la mănăstire”, ni s-a destăinuit Dumitru, un bătrân din satul Băltăgari, comuna Bisoca, județul Buzău, care mergea frecvent la Mănăstirea Poiana Mărului.
Duhovnicul mănăstirii, preotul Dionisie, și maica stareță nu au fost de găsit ieri, la lăcașul de cult. Oamenii care prășeau cartofii, pe tarlaua mănăstirii, au spus că nu știu unde sunt, că nu le dă lor „raportul unde merg”.

Primarul din Bisoca cere izolarea mănăstirii

Grav este faptul că de hramul mănăstirii, care s-a serbat în urmă cu două săptămâni, un grup de copii din Focșani  a participat la slujba de la Mănătirea Poiana Mărului și  a intrat în contact cu persoanele suspecte de turberculoză. Apoi, copiii au fost cazați în campusul din Bisoca, împreună cu câțiva enoriași. Primarul localității Bisoca, Gheorghe Beșliu, a spus că știe de situația de la mănăstire. Acesta a spus că le-a anunțat personal pe fețele bi-sericești să meargă de urgență la medic. Edilul consideră că nu este de joacă și că trebuie luate de urgență măsuri de izolare a mănăstirii, deoarece virusul se poate transmite la toți cei care merg în vizită la lăcașul de cult. „Åžtiu de situația de acolo. Noi i-am anunțat pe toți de la mănăstire să meargă la control la medic. Nu știu dacă au mers. Au fost copiii de la campusul de la Bisoca într-una din zile acolo, însă imediat după ce am aflat, le-am pus interdicție de a mai vizita mănăs-tirea din cauza pericolului de îmbălnăvire cu TBC. O să-i anunț pe cei de la DSP să vină și să izoleze zona, pentru a preveni răspândirea virusului”, a spus Gheorghe Beșliu, primarul din Bisoca.
Contactat de reporterii noștri, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu, a încercat să minimalizeze situația de la mănăstirea Poiana Mărului. El a susținut că situația nu este așa de gravă, precum spun credincioșii. Preotul a adăugat că nu există nicio legătură între diagnosticarea cu tuberculoză a unor măicuțe de la Poiana Mărului și Testamentul Cuviosului Vasile. „Situația nu este atât de gravă precum v-a fost relatată. Este o maică bolnavă, dar s-a îmbolnăvit mai demult. Nu este contagioasă și nu s-a mai confirmat nici un alt caz de TBC. Nu există nici un blestem, este vorba de un testament de împărțire a unor bunuri între călugării ruși și români. Cuviosul Vasile a împărțit frățește icoane, cărți și alte bunuri și a spus că dacă cineva va strica această orânduire să fie anatema”, a spus Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.  

La DSP Buzău și Vrancea nu se știe de TBC 

Contactați de reporterii noștri în legătură cu acest caz, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Buzău ne-au spus că nu știu absolut nimic și nici nu au fost informați de nimeni despre acest caz. Același răspuns   l-au dat și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea, care, în schimb, au mai spus că vor face cercetări cu privire la acest caz, pentru a putea lua măsurile necesare.
Am fi vrut să aflăm și pă-rerea părintelui Macarie Beșliu, fostul stareț de la mănăstirea Poiana Mărului, exilat acum la Schitul Muntioru din munții Vrancei, însă acesta nu a putut fi contac

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?