Slow Food și Fast Food reprezintă două trend-uri ale epocii noastre, total diferite și contradictorii. Slow Food nu înseamnă conform traducerii exacte „mâncare înceată”. În spatele acestei mișcări există semnificații mai complexe. O mișcare sănătoasă și responsabilă în jurul alimentației. Ideea această, a mâncatului sănătos și echilibrat, provine din Italia, ea fiind de fapt o mișcare împotriva Fast Food-ului globalizat. Scopul acesteia este de a promova și de a obține rețete regionale și locale. Slow Food sublinează ideea gustului delicios, adevărat al mâncării și cea a responsabilizării populației când vine vorba de alimentația sănătoasă.
Avantajele Slow Food
O alimentație sănătoasă face bine atât sufletului, cât și dispoziției noastre, cu alte cuvinte, de acest lucru depinde cum ne simțim zi de zi, câtă energie avem, cum și din ce perspectivă privim lucrurile, cât de veseli sau cât de posomorați și tensionați suntem. Un efect pozitiv îl are și asupra digestiei. Senzația de foame și cea de saturație este altfel percepută. Acest sentiment este contrar celui din cazul Fast Food, deoarece în acest caz foamea este potolită numaidecât cu un surplus de calorii.
Slow Food reprezintă și acea noțiune de plăcere a gustului, de savoare a aromelor, care au fost produse pe cale naturală și originară. Aceasta este una dintre ideile de bază ale filosofiei acestei mișcări.