Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

PSD reclamă la CE refuzul Guvernului de a organiza referendum privind regionalizarea


Europarlamentarii PSD Cătălin Ivan, Victor Boștinaru și Viorica Dăncilă au solicitat Comisiei Europene să se pronunțe dacă este la curent cu intenția Guvernului de a încălca legislația românească prin refuzul organizării unui referendum pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a României, se menționează într-un comunicat de presă. Europarlamentarii PSD solicită, totodată, CE să se pronunțe dacă a primit din partea Guvernului Boc vreun studiu de fezabilitate privind costurile acestei reorganizări, care se vrea a fi făcută într-un termen foarte scurt.

„Un astfel de proces amplu nu poate fi făcut fără consultarea populației. Legea Referendumului Nr. 3/2000, art. 13, alin. 3, specifică: Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, orașelor și județelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie”, se arată în solicitarea trimisă Comisiei Europene de către cei trei eurodeputați PSD.
Potrivit acestora, orice modificare semnificativă, care are un impact asupra politicii de coeziune, trebuie să fie făcută cu acordul Comisiei Europene și ca urmare a realizării unui studiu de fezabilitate.
‘Comisia Europeană a informat Guvernul român, în mod oficial și în repetate rânduri, încă din 2008, cu privire la faptul că o reformă regională ar putea fi implementată numai după ce au avut loc consultări politice serioase între partidul aflat la guvernare, opoziție, asociații și societatea civilă pentru a se asigura că această reformă poate oferi predictibilitate, stabilitate și că va avea succes ca urmare a referendumului cerut de către Constituție’, se mai arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?