Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Bătrânii Vrancei cer respectul guvernanţilor


Bătrânii cu vârste de peste 60 de ani reprezintă peste 21% din populația Vrancei și au fost cei mai afectați de criza economică și politicile aberante ale guvernării pedeliste, ultima dintre acestea fiind desființarea spitalelor. Situația este și mai gravă în mediul rural, unde numărul de bătrâni este mai mare iar posibilitățile de sprijin a acestora sunt reduse. Situația alarmantă a bătrânilor din Vrancea a fost discutată, ieri, la ședința Comitetului pentru Persoane Vârstnice, unde reprezentanții pensionarilor au cerut ca autoritățile să fie mai interesate de soarta celor de vârsta a treia.

Numărul mare de bătrâni, respectiv trendul ascendent de îmbătrânire a populației și deteriorarea calității vieții persoanelor vârstnice sunt agravate de criza economică națională și lipsa unor politici coerente ale actualei puteri politice pedeliste. Preocupată doar să facă economii și să taie ajutoare sociale, guvernarea pedelistă nu îi mai apără pe bătrânii nevoiași și lipsiți de sprijinul unei familii. Un raport al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, prezentat la ședința Comitetului pentru Persoane Vârstnice de ieri, arată că „situația vârstnicilor din Vrancea, atât din cauza crizei economice, cât și a desființării unor spitale a suferit o degradare continuă”. „Serviciile sociale existente nu acoperă toate nevoile identificate. Desființarea spitalelor a adăugat și o dimensiune medicală problemelor existente afectând îndeosebi persoanele vârstnice din mediul rural”, au precizat reprezentanții DGASPC. De asemenea, din cauza crizei economice, organizațiile neguvernamentale care s-au implicat în rezolvarea celor mai urgente nevoi ale vârstnicilor precum Asociația Sfinții Împărați Constantin și Elena, nu mai acordă asistență și suport la domiciliu persoanelor vârstnice iar Asociația Promotorii Dezvoltării Locale și-a restrâns activitatea față de anul 2009, când numărul persoanelor beneficiare a fost mai mare.
„În contextul situației economice actuale scade calitatea vieții persoanelor vârstnice și sunt necesare propuneri legislative prin care să existe o acoperire echitabilă pentru toate categoriile de persoane aflate în dificultate. Având în vedere că, în județul Vrancea, un procent de 21% din populație este reprezentat de persoane cu peste 60 de ani, în mediul rural procentul fiind mai ridicat, este important ca instituțiile publice și private să  acorde o atenție sporită acestui segment de populație”, se arată în raportul DGASPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?