Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Situaţia bolnavilor psihic, în continuare incertă


Situația celor doi bolnavi psihic din Panciu, care au fost externați luni din Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, rămâne în continuare incertă, chiar dacă în prezent, ei se află sub supraveghere la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”din Focșani. Ieri după-amiază, autoritățile locale păncene au încercat să găsească soluția cea mai potrivită pentru ca Petrică Sava și Marian Stăetu, ambii suferind de boli psihice grave, să nu ajungă în stradă și, astfel, să pună în pericol siguranța localnicilor. Edilii consideră că numai într-o instituție sanitară competentă, cei doi vor putea fi îngrijiți și tratați.

Cazul bolnavilor psihic este cu atât mai complicat cu cât conducerea Spitalului din Dumbrăveni susține că instituția nu mai dispune de cadrul legal pentru a se ocupa de astfel de situații, iar familiile și curatorii celor doi nici nu vor să mai audă de ei. Potrivit informațiilor furnizate de Serviciul Public de Asistență Socială de la Panciu, Petrică Sava are un frate care locuiește în cartierul Neicu, în timp ce tatăl lui Marian Stăetu locuiește în cartierul Satu-Nou. Niciunul dintre ei însă, nu ar mai dori să audă de rudele cu probleme psihice. Din acest motiv, cu aproape doi ani în urmă, pentru Sava și Stăetu au fost stabiliți doi curatori, însă nici ei nu mai doresc să păstreze această calitate. Tot de la Primărie am aflat că pentru a li se întocmi acte de identitate, un asistent comunitar s-a oferit să-i ia formal în spațiu, numai că din cauza si-tuației create în urma externării de la Dumbrăveni, omul riscă să se trezească cu cei doi pe cap, deoarece adresa lor din buletin coincide cu adresa lui. „Eu nu am nicio treabă cu ei. Doar am acceptat să-i iau în spațiu, la ferma de la Sovejana, acolo unde am și eu domiciliul. Dar asta nu înseamnă că sunt obligat să le port de grijă”, ne-a declarat acesta.

„Cazați”, pentru moment, la Spitalul Județean

Pentru ca Petrică Sava și Marian Stăetu să nu ajungă pe drumuri și, astfel, să pună în pericol integritatea cetățenilor, autoritățile locale au intervenit, ieri, atât pe lângă conducerea Spitalului Județean de Urgență din Focșani, acolo unde aceștia sunt internați în prezent, cât și pe lângă cea a Spitalului de Psihiatrie Cro-nici din Dumbrăveni, pentru a-i reprimi în instituție. Potrivit primarului Ion Petre, se pare că, până la începutul săptămânii viitoare, Sava și Stăetu vor rămâne sub supravegherea cadrelor me-dicale din Focșani, după care se va încerca reinternarea lor la Dumbrăveni. „În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții conducerii ambelor spitale, putem spune că am găsit înțelegerea necesară în ceea ce-i privește pe cei doi bolnavi psihic. Până luni, ei vor rămâne la Focșani, după care sperăm să-i ducem înapoi la Dumbrăveni, pentru că este evident că ei nu pot rămâne pe stradă, ci trebuie tratați într-o instituție competentă”, a concluzionat primarul Ion Petre.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Alina Pelin, a confirmat faptul că cei doi bărbați sunt internați în Secția de Psihiatrie, unde vor rămâne până când situația va fi reglementată în vreun fel. „Cu toate că Spitalul Județean nu are nicio legătură cu situația celor două persoane externate din Spitalul Dumbrăveni, până la urmă am fost forțați de împrejurări să-i internăm pe cei doi în Secția de Psihiatrie. Ei vor rămâne aici până când persoanele abilitate se vor ocupa de cazul lor. Sperăm că asta să se întâmple în cel mai scurt timp”, a declarat Alina Pelin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?