Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Calităţile fructelor deshidratate


Valorificarea fructelor deshidratate este o tradiție veche cu origini în perioada Antichității.
Datorită condițiilor climatice în care trăiau, egiptenii au fost cei dintâi care au descoperit proprietățile excepționale ale strugurilor uscați, cunoscuți sub numele de stafide. Istoria omenirii scoate la lumină numeroase exemple care relevă importanța acordată fructelor deshidratate de-a lungul timpului. Spre exemplu, ele au fost vreme de secole hrana de bază a navigatorilor și  au dat energie trupelor lui Hanibal să traverseze munții în drum spre Roma.
Dar nu numai în trecut fructele uscate reprezentau cheia supraviețuirii ci și în prezent, întrucât acestea fac parte din meniul astronauților aflați în misiuni spațiale.
Chiar dacă în prezent sunt puțin utilizate pe scară largă, fructele deshidratate reprezintă fără îndoială  o veritabilă sursă de beneficii capabilă să le substituie cu succes pentru o vreme pe cele proaspete. Ele au avantajul de a fi disponibile în orice perioadă a anului și de a avea o valoare nutritivă similară, atât consumate simple cât și în diferite rețete de prăjituri. Supermarketurile și majoritatea unităților comerciale aduc spre vânzare stafide, smochine, curmale, prune și caise, acestea fiind cele mai cunoscute produse de acest tip. Celelalte sortimente sunt puse la dispoziție în magazinele specializate pe vânzarea produselor sănătoase. Dintre toate, stafidele sunt poate cele mai apreciate și îndrăgite. Este imposibil ca cineva să nu-și aducă aminte cu plăcere de gustul pe care îl ofereau prăjiturilor în copilărie.
Stafidele furnizează 70% fructoză pură, nu conțin grăsimi sau colesterol și au un nivel scăzut de sodiu. De asemenea reprezintă o sursă bună de fibre, antioxidanți vitamine și minerale. Caisele deshidratate se remarcă printr-un conținut extrem de bogat de fibre, beta-caroten și prin prezența licopenului care este un antioxidant puternic. Studii recente au emis chiar ideea că datorită carotenilor acestea reduc riscul de cancer la laringe, esofag și plămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?