În fiecare an sosirea anotimpului cald atrage după sine o serie de avantaje dar și unele aspecte capabile să producă disconfort. Dacă în sectoarele montane regimul temperaturilor diurne și nocturne se menține la parametri acceptabili, în zonele de șes valorile acestora depășesc adesea capacitatea noastră de a le tolera. Cele mai mari dificultăți le întâmpină locuitorii marilor orașe deoarece aici s-au creat condiții favorabile amplificării temperaturii aerului. Ponderea scăzută a spațiilor verzi în favoarea celor ocupate de construcții și prezența crescută a gazelor cu efect de seră sunt doar câțiva dintre factorii responsabili pentru generarea acestui fenomen. Existența temperaturilor crescute pe perioada nopții induce starea de oboseală și scăderea randamentului în activitățile întreprinse. Pentru evitarea neplăcerilor urmați după posibilități indicațiile de mai jos:
1. Căldura pare cu atât mai mare atunci când nu există nicio adiere. Dacă apreciați că circulația maselor de aer este semnificativă și vă avantajează deschideți fereastra larg pentru a favoriza echilibrul termic.
2. Cea mai bună alternativă în lipsa aerului condiționat este folosirea unui ventilator poziționat aproximativ la nivelul la care vă aflați și la o distanță suficient de mare cât să nu vă producă disconfort în timpul somnului.
3. Dacă știți că nu sunteți sensibili, înainte de a vă culca faceți un duș rece pentru a scădea temperatura corpului. Aveți grijă însă, nu faceți acest lucru imediat după o muncă solicitantă și în niciun caz nu permiteți copiilor să procedeze astfel. O alternativă lipsită de riscuri și cu rezultate similare este să vă spălați doar fața, mâinile și picioarele cu apă rece. Astfel senzația de răcoare va fi re-simțită în întreg organismul.
4. Dacă în timpul iernii faptul de a sta cu părul umed după baie implică un mare risc de îmbolnăvire, în perioada verii acest lucru este chiar recomandat deoarece s-a dovedit util în menținerea temperaturii organismului.
5. În cazuri extreme ume-ziți un tricou, stoarceți surplusul de apă și luați-l pe dumneavoastră înainte de a vă culca. Umezeala tricoului vă va ajuta să treceți cu mai multă ușurință peste manifestările extreme ale factorilor climatici.
6. Cel din urmă sfat este să țineți la îndemână un pahar de apă cu gheață la care să puteți apela în caz că vă treziți cu o sta¬ re de disconfort generată de căldura exagerată din timpul nopții.