Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Pâinea albă – un aliment dăunător


Deși produsele consumate pe parcursul unei săptămâni și al unei zile sunt permanent diversificate, există o categorie de alimente a căror utilizare este neîntreruptă: produsele de panificație. Dat fiind contactul permanent cu ele, este foarte important să cunoaștem implicațiile pe care le au asupra sănătății noastre. Din gama variată a produselor de panificație, pâinea albă care este și cea mai populară, se remarcă prin efectul dăunător asupra organismului. Studiile au demonstrat în repetate rânduri că pâinea albă crește riscul îmbolnăvirii de cancer, afectează digestia și îngrașă. În urma proceselor de obținere a făinii albe rafinate aproape toți nutrienții și fibrele din cereale se pierd. Ceea ce a rămas este spălat cu agenți chimici (printre care oxid de azot și clor) și uscat la temperaturi ridicate, pierzându-se în acest fel multe componente hrănitoare. Comparativ cu cerealele din care a fost obținută, făina rafinată ajunge să dețină în final 50% mai puțin calciu și potasiu, 70% mai puțin fosfor și 92% mai puțin magneziu. Pâinea albă are de asemenea un indice glicemic ridicat comparativ cu grâul, ceea ce înseamnă că mărește rapid cantitatea de zahăr din sânge. Carbohidrații sunt descompuși cu rapiditate în procesul digestiei iar în consecință glucoza din organism crește în același ritm.
Alt efect negativ al consumului de pâine este creșterea nivelului de colesterol „rău” (LDL) din sânge. Cu timpul poate da naștere la numeroase afecțiuni ale inimii, precum tromboza sau hipertensiunea arterială, din cauza acumulării pe vasele sanguine. Metabolismul este alt element care suferă modificări în urma consumului de pâine albă. Întrucât este încetinit, procesele digestive se desfășoară mai lent iar depozitarea grăsimilor mai intens. Acesta reprezintă și motivul pentru care pâinea albă este exclusă totdeauna din curele de slăbire. Lipsa fibrelor vegetale din alimentație sau prezența lor în cantități foarte mici este o problemă majoră pentru tractul digestiv, și în special pentru intestine. Cancerul de colon constituie o potențială afecțiune ce se poate declanșa pe seama acestui lucru.
Renunțarea la consumul oricărui tip de pâine ar fi o greșeală atâta vreme cât în comerț există multe alternative sănătoase.
Cea mai recomandată este pâinea integrală, a cărei făină nu este supusă agenților chimici în procesul de rafinare și care conține toate substanțele nutritive și fibrele provenite din grâu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?