Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

Focşaniul sub asediul copiilor!


Focșaniul a fost, ieri, pur și simplu luat cu asalt de sute de copii și adolescenți care s-au bucurat cum au știut mai bine, de Ziua Internațională a Copilului. Dacă liceenii au provocat cu Parada lor nostalgii și priviri admirative focșănenilor trecuți de vârsta tinereții,  puștimea s-a dezlănțuit în întreaga splendoare a inocenței, în toate colțurile urbei. Din păcate, din cauza vremii nefavorabile Cleopatra și Pavel Stratan dar și Andreea Bălan, Petrișor Ruge și Bursucu nu au mai putut urca pe scenă în cadrul spectacolului organizat, ieri seară, de preșe-dintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Dar, venind pentru prima dată în Vrancea, Cleopatra Stratan, tatăl ei și ceilalți artiști nu au vrut să își dezamăgească fanii pe care îi așteaptă astăzi, la ora 13.30, în Piața Gării, pentru un spectacol de excepție. 

Jumătate de zi, copiii și adulții s-au distrat pe cinste în Piața Gării, la spectacolul organizat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Distracția cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului a  început la ora 14.00 cu un program interactiv. Copiii au participat la tot felul de jocuri, concursuri dar și karaoke și au asistat la două spectacole de teatru cu actorii Teatrului „Å¢ăndărică”. Tot pentru cei mici a fost organizat și un spectacol cu magicieni. De la programul interactiv nu au lipsit nici cei de la Compania Hai-Hui și nici trupa de catalige. Totodată, copiii interesați au făcut și pain-ting și caricaturi. Manifestările nu s-au încheiat aici. La ora 17.30, Alex a urcat pe scenă iar fanele sale au avut parte de un spectacol de excepție. Fanele și fanii lui Alex nu au plecat din fața scenei chiar dacă a plouat torențial. De sub umbrele, tine-rii au cîntat și au dansat împreună cu el. Ploaia torențială le-a dat peste cap planurile organizatorilor, iar Cleopatra și Pavel Stratan dar și Andreea Bălan, Petrișor Ruge și Bursucu nu au mai putut urca pe scenă din cauza vremii nefavorabile. Pentru că a venit pentru prima dată în Vrancea și pentru că nu vrea să-și dezamăgească fanii, micuța cântăreață va urca astăzi pe scena amplasată în Piața Gării pentru a-și vedea fanii și pentru a-i încânta. „Este pentru prima dată când vin la fanii mei din Vrancea și nu vreau să plec fără să-i văd și să le cânt.  Așa că îi aștept mâine (astăzi – n.r) la ora 13.30, pentru a ne distra împreună”, ne-a declarat în exclusivitate Cleopatra Stratan. Fanii micuței dar și ai celorlalți artiști au fost dezamăgiți dar în momentul în care au aflat că idolii lor vor susține astăzi spectacolul, și-au revenit.

Distracție la maxim la Protecția Copilului!

Copiii din centrele Direcției Generale pentru Protecția Copilului precum și copii din școli și grădinițe focșănene au făcut, ieri, o adevărată demonstrație de copilăreală la sediul instituției, acolo unde a fost organizat un adevărat tărâm al bucuriei. Standurile așezate    de-o parte și de alta a drumului îmbiau puștimea cu bunătăți, toboganul gonflabil a fost luat cu asalt, baloanele se înălțau spre cer sau luau felurite forme din mâinile pricepute ale unui tânăr artist iar clovnul îi făcea pe toți să zâmbească. Unul dintre copii a ținut pentru un moment toată suflarea cu inima la gât, accidentându-se pe tobogan. Dar, chiar dacă a fost dus la spital cu ambulanța, s-a dovedit că nu i s-a întâmplat nimic grav. La eveniment au participat și reprezentanta ANITP, centrul regional Galați, Cornelia Crișan și Monica Manolache de la IPJ Vrancea care au împărțit afișe și pliante în cadrul campaniei „Deschide ochii”, adresată fetelor cu vârste între 16-18 ani. Efortul personalului din cadrul DGASPC, organizatorii sărbătorii de ieri, a fost pe deplin răsplătit de bucuria nestăpânită a celor spre care      s-au îndreptat toate gândurile bune: copiii.

Concursuri și premii pentru copii

Autoritățile locale au pregătit pentru copiii din municipiul Focșani, o adevărată sărbătoare de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului. Ca în fiecare an, Parcul Bălcescu a fost inima distracției și a bucuriei celor care sunt viitorul. Veniți cu părinții, bunicii sau cadrele didactice de la unitățile de învățământ de care aparțin, micuții s-au bucurat de fiecare moment, au cântat, au dansat și au participat la tot felul de concursuri. Nimeni nu a plecat acasă cu mâna goală, mai ales participanții la competiții care s-au ales cu premii și diplome. Pe scena amenajată în parc, la umbra copacilor pe sub care au trecut zeci de generații au primit, ieri, premiile laureații Concursului de muzică ușoară „Florile Dragostei”, organizat de Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani. Micuții cu cele mai frumoase voci au fost răsplătiți cu premii în bani și diplome în timp ce ceilalți participanți au primit câte un pachet cu dulciuri. Marele premiu în valoare de 150 de lei a fost câștigat de Monica Laura Grigore. Locurile I, în valoare de 100 de lei au fost câștigate de Teodora Marin din Adjud, Grupul „Mag” din Tulnici și Alexandra Pătrunjel. Partenerii acestei manifestări au fost Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea și Centrul Județean pentru Promovarea Culturii  Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea. Pe toată durata festivității de premiere au făcut atmosferă, prin dansurile pline de voioșia copilăriei, micuții dansatori de la Palatul Copiilor , Formația „Focstar”, alături de instructorul lor de dans, profesoara Violeta Necula.
În timp ce prin parc au avut loc diferite jocuri, pe scenă au urcat grupurile de dansatori de la mai multe grădinițe din oraș, care s-au întrecut la dansuri și cântece populare în cadrul concursului „Opincuța”.
Astfel, copiii care au vrut să ducă mai departe tradiția populară românească, instruiți de doamnele educatoare de la Grădinițele numărul, 1, 7, 15, 17, 18, 23, Grădinița „Elena Doamna” și Grădinița Bunicilor au încins hore și sârbe la care au știut să țină pasul deși dansul tradițional nu este deloc ușor. Greșelile nu s-au văzut, au fost uitate și chiar au dat un aer amuzant petrecerii dedicate copiilor. „Toți au primit diplome de excelență. Este Ziua Copilului, trebuie să ne bucurăm împreună de această sărbătoare și trebuie să apreciem efortul lor de a împărtăși dragoste față de dansurile și muzica populară. Mulțumim cadrelor didactice pentru că le insuflă acest respect pentru tradiție”, a declarat Maria Murgoci, directorul Ansamblului Profesionist „Å¢ara Vrancei” din Focșani care a organizat acest concurs.

Primarul a împărțit cadouri la toți copiii

Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focșani a mers, ieri, încărcat cu daruri la copiii de la toate grădinițele din Focșani. Cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, edilul orașului de pe Milcov a dorit să le ofere o bucurie micuților pentru care a avut multe cadouri dar și un gând bun. Alături de primarul Bacinschi au mai participat la această amplă acțiune și câțiva consilieri locali. Copiii au primit vizita distinșilor invitați foarte emoționați, aceleași emoții împărtășindu-le și oaspeții care au făcut o tradiție din a le oferi o bucurie copiilor de ziua lor. Activitatea de ieri a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Municipiului Focșani și a Consiliului Local Focșani.

Ziua copiilor sărbătorită la Biblioteca Adjud

Biblioteca Municipală din Adjud a organizat, în cursul zilei de ieri, o serie de activități cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Dis de dimineață, preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit nr. 4 din Adjud, coordonați de educatoarele Tincuța Trif, Aurica Răuță, Claudia Balaban, Elionora Munteanu, Nicoleta Ilie și Elena Pavel au desenat pe asfaltul din fața bibliotecii adjudene, au recitat poezii, au cântat și au interacționat cu ceilalți invitați. Pentru desenele realizate pe asfalt cu cretă colorată, copiii au primit din partea bibliotecii adjudene diplome de participare. Evenimentul a continuat cu activitatea scriitoarei Ramona Sandrina Ilie, care a istorisit copiilor adunați în jurul ei câteva povești scrise de ea cu mult drag pentru cei mici și mari. La orele 12.00 a avut loc concursul de li-teratură creștină „Copilul în fa-milie”, cu participarea elevilor de la școlile adjudene și din loca-litățile limitrofe. Acest concurs al școlilor și parohiilor a fost organizat în colaborare cu Protoieria Adjud. Juriul format din profesorii Anca Feraru și Ion Croitoru, împreună cu scriitoarea Ramona Sandrina Ilie a avut sarcina grea de a alege cele mai bune lucrări din cele 27 câte s-au înscris în concurs. Elevii, care      și-au pus talentul literar la muncă pentru a impresiona juriul au fost îndrumați de profesorii de religie Reta Strat, Cătălin Buchidău și preoții Ion Ciobotea și Gheorghe Miron. La sfârșit, participanții au primit din partea Bibliotecii din Adjud diplome și premii constând în cărți. Astăzi, Biblioteca din Adjud continuă activitățile „Săptămânii Bibliotecii Adjudene” cu o expoziție de lucrări artizanale realizate de copiii Centrului Cartha din Adjud și un montaj li-terar-artistic prezentat de copiii de la Grădinița nr. 4 sub îndrumarea educatoarei Elionora Munteanu.

Chicoteală în curtea Jandarmeriei

Curtea Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea s-a umplut, ieri, de copii. De ziua lor, copiii de la Åžcoala Generală cu clasele I – VIII „Alexandru Vlahuță” din Focșani și cei de la Grădinițele 6 și 3 au lăsat deo-parte cursurile și au venit în vi-zită la jandarmi pentru a vedea tehnica de intervenție a acestora. Elevii au luat cu asalt mesele pe care jandarmii și-au expus tehnica și rând pe rând s-au probat cu vesta antiglonț, au luat puștile și pistoalele în mâini, mimând o tragere și s-au jucat cu Lima, câinele de bază al jandarmilor. După ce au chicotit mai bine de jumătate de oră prin curtea jandarmilor, elevii au fost invitați în sala de sport a unității pentru a vedea cum acționează jandarmii în fața unui infractor. Așa se face că elevii au fost numai ochi și urechi la explicațiile și „manevrele” efectuate de sergentul major Dănuț Hrițcu și de colegul său plutonierul Cătălin Hrehoreșen. Jandarmii le-au explicat copiilor fiecare manevră efectuată în timpul exercițiilor de autoapărare iar la final, cei mici au pus în aplicare ceea ce au văzut. Nu doar copiii au fost impresionați de jandarmi ci și invers, în momentul în care un elev a pus în practică schemele învățate de el la antrenamentele de judo. Tot cu prilejul acestei zile, jandarmii au oferit cadouri pentru copiii din Centrele „Prâslea” și „Harap Alb” din Focșani, constând în dulciuri și alte produse specifice.

Veselie și în curtea pompierilor

De Ziua Internațională a Copilului, pompierii au deschis și ei larg porțile Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Nu doar pompierii focșăneni au organizat, ieri, diferite activități dedicate copiilor ci și cei de la Panciu, Vidra și Adjud. Ca de fiecare dată, și anul acesta micii vizitatori nu au întârziat să apară. Rând pe rând, grupuri de copii, de la prichindeii de grădiniță până la elevii de liceu, au trecut pragul unității pentru a vedea tehnica din dotarea pompierilor și pentru a afla cum intervin aceștia atunci când oamenii le cer acest lucru.
Cei aproximativ 300 de copii care au venit în vizită la Detașamentul de Pompieri Focșani au primit și fluturași cu măsuri de prevenire în cazul unor situații de urgență. Așa cum era de așteptat, copiii nu s-au putut abține să nu se urce în mașinile de intervenție, timp în care pompierii le-au explicat ce presupune această meserie și care sunt pașii pe care îi au de urmat în timpul intervențiilor. Evident, din peisaj nu putea lipsi nici câinele Wolf care le-a arătat musafirilor cam cât este el de ascultător și cât de repede răspunde la directivele stăpânului.

„La mulți ani, copile!” și la Panciu

Copiii pănceni au petrecut de ziua lor în cadrul unor manifestări artistice ai căror protagoniști au fost chiar ei. Startul la bună dispoziție a fost dat încă de la orele 10.00, de elevii liceelor „Al. I. Cuza” și „Ioan Slavici” care, în recreația mare, s-au prins într-o horă moldovenească în curtea comună a celor două instituții, încântându-i atât pe profesori, cât și pe trecători. Ulterior, trupa de majorete a Liceului „Ioan Slavici”, pregătită de profesoara Oana Apostu, le-a oferit celor prezenți un dans tematic. Tot majoretele au fost cele care au deschis și spectacolul intitulat  „La mulți ani, copile!”, care s-a desfășurat, începând cu orele 13.00, la Casa de Cultură, în prezența unui public numeros, din rândul căruia au făcut parte primarul Ion Petre și viceprimarul Iulian Nica. Ulterior, pe scenă au urmat prichindeii de la Grădinița cu program prelungit „Dumbrava Minunată”, care au încântat asistența cu două dansuri de societate. Tot câte un dans, însoțit de un cântecel, au oferit asistenței și copiii de la Grădinița 1, îndrumați de educatoarele Milica Condrea și Stela Roman, după care pe scenă a urcat reprezentanta Liceului Tehnologic „Al. I. Cuza”, Diana Apostu, care a interpretat o melodie populară. Momentul folcloric a fost urmat de o inedită paradă a copiilor de la Centrul Educațional de zi „Pinochio”. Cu dezinvoltura unor profesioniști în domeniu, aceștia au prezentat costume realizate din materiale reciclabile, fiind răsplătiți cu ropote de aplauze. De aceleași aprecieri s-au bucurat, apoi, și elevii George Flurche și Cris-tian Conache, de la Liceul Tehnologic. Acompaniați de chitară, aceștia au interpretat mai multe cântece, atât din reperto-riul autohton, cât și din cel internațional. În același spectacol au mai fost reprezentate Clubul Copiilor, prin solistele Diana Apostu și Oana Ulian și trupa de dansuri populare, pregătită de Maria Cristescu, precum și Asociația „Rom Pentru Rom”, prin două interprete, acompaniate de voluntarii Matteo și Sandu, care au cântat melodia „Zunea”, din repertoriul Cleopatrei Stratan. Spectacolul a fost încheiat de formația vocal-instrumentală a Casei de Cultură, coordonată de Åžtefan Măgureanu, care a cântat cunoscuta melodie „Să fim copii”, aparținând regretatei Mihaela Runceanu. Alături de ei s-au aflat, din nou, majoretele Liceului „Ioan Slavici”, care au fost felicitate de directoarea Casei de Cultură, Antoneta Zanfir, pentru locul III obținut, pe 28 mai, la Cupa Națională a Majoretelor, concurs găzduit de Arena „Antonio Alexe” din Oradea. La plecare, atât artiștii, cât și copiii prezenți la spectacol, au primit din partea autorităților locale câte un cadou dulce. Tot de ziua lor și tot la Casa de Cultură, dar de la orele 16.00, copiii au putut urmări și filmul artistic „Acadele, Puicuțe & Rock’n’Roll” la care, datorită primarului Ion Petre, intrarea a fost liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?