Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Dobânzile la lei şi euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni


Dobânzile pentru creditele în lei și euro se vor apropia foarte mult în următoarele 18 luni, în condițiile în care va continua trendul de scădere a costurilor la împrumuturile în lei, iar cele în valută se vor scumpi ca urmare a creșterii ratei Euribor, consideră Radu Ghețea, președintele ARB.
„Euribor a stat la un nivel foarte jos. Părerea mea este ca în peioada crizei, în ultimi doi ani, Euribor a fost ținut în mod artificial la un nivel foarte jos de către Banca Centrală Europeană și a fost departe de nivelul de dobândă care trebuia practicat într-o economie europeană activă. Ați văzut că a început să crească. Părerea mea este că la sfârșitul acestui an va fi foarte aproape de 2%”, a spus Ghețea.
El a precizat că efectele imediate ale acestui proces vor fi resimțite de către consumatori în faptul că vor decide mai ușor să ia un credit.
„Acum sunt convins că această diferență între dobânda la euro și la lei face pe unii oameni să se gândească foarte mult până să ia un credit și de multe ori să piardă oportunități tot gândindu-se care e mai bun, leul sau valuta”, a arătat Ghețea. Pe de altă parte, Ghețea crede că va fi destul de greu ca, pe partea de depozite, dobânzile să coboare până la nivelurile practicate de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?