Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Salarii minime pe economie diferite pentru fiecare sector de activitate


Confederațiile sindicale au propus, vineri, împărțirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar însemna că în România ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar. Vicepreședintele Alfa”, Petru Dandea, a declarat vineri, după întâlnirea Comisiei de dialog social de la Ministerul Muncii, că cele cinci confederații sindicale au propus un model de împărțire a sectoarelor economiei în 39 astfel de zone de activitate.
Dandea a precizat că Ministerul Muncii a sugerat ca în următoarele zile propunerea să fie analizată atât de reprezentanții ministerului, cât și de confederațiile patronale. Este posibil ca primele contracte sectoriale să fie încheiate în toamnă, a mai spus vicepreședintele „Cartel Alfa”.

La rândul său, secretarul general al Alianței Confederațiilor Patronale din România, Adrian Izvoranu, a declarat că la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizației Internaționale a Muncii sunt 21 de sectoare. Potrivit acestuia, dacă propunerea sindicaliștilor va fi acceptată, România va avea, cu tot cu salariul minim pentru bugetari, 40 de salarii minime. „Guvernul va identifica cel mai mic salariu și îl va declara salariul minim pe economie”, a spus Izvoranu.

Potrivit acestuia, din punct de vedere numeric, cel mai mare sector de activitate este comerțul, cu circa 700.000 de angajați, iar cel mai mic sector are aproximativ 35.000 de angajați.
În prezent, în Românai sunt două salarii minime pe economie, respectiv 670 de lei propus de Guvern și 710 lei prevăzut în Contractul colectiv de muncă unic la nivel na-țional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?