Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Radiografia unui sistem medical în comă


Pe 6 mai s-a împlinit un an de când Boc și ai lui au impus măsurile de austeritate pentru „redresarea” economiei. Oficial, de un an de zile, sistemul medical, care și așa era pe bu-tuci, a intrat în comă. În județul nostru două spitale au fost închise, iar alte două sunt trecute pe lista neagră a Ministerului Sănătății și sunt vizate de comasare. Medicilor le-au fost reduse salariile, munca a fost mai multă, deoarece au fost făcute disponibilizări, iar contribuabilii la sănătate sunt din ce în ce mai puțin mulțumiți de serviciile pe care le primesc.

La Centrul de Transfuzii Sanguine, măsurile de austeritate luate de Boc și  ai lui s-au simțit, mai ales prin redu-cerea de personal și scăderea salariilor. „Anul trecut ca și anul acesta, bugetul pentru cheltuielile de personal alocat la începutul anului a fost doar pentru 10 luni, adică acopeream doar 10 luni din an. Cu reducerea din iulie cu 25%, ne-am mai acoperit o lună , adică luna noiembrie, iar pentru luna decembrie a trebuit să facem eforturi, să acumulăm fonduri proprii pentru a acoperi salariile personalului. Creșterea TVA-ului a făcut ca banii alocați pentru bunuri și servicii să acopere tot mai puțin din consumurile noastre lunare. De un an de zile ne-am descurcat mult mai greu și va fi și mai greu pentru că toate uti-litățile s-au scumpit. Efectul simțit de noi e că TVA-ul nu a crescut numai cu 5%, ci este un TVA mărit la niște prețuri  mult mai mari. Creșterea simțită de noi este cam de 15% și e greu. Doi angajați au plecat, ceea ce înseamnă muncă mai multă pentru bani mai puțini, mai ales că au scăzut și salariile”, a declarat Steluța Serea, contabil la Centrul de Transfuzii Vrancea.
La cel mai mare spital din Vrancea, mai exact la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, primul an de austeritate s-a simțit, dar printr-un management eficient și prin reducerea cheltuielilor s-a reușit să fie cât de cât bine. „Ne-am descurcat printr-un management eficient cu raționalizarea tuturor cheltuielilor, prin reducerea cheltuielilor cu telefoanele și materialele consumabile. Totodată am renegociat tarifele la utilități, energie electrică și gaz. Cu toate acestea, consumul de medicamente a crescut la sfârșitul anului 2010. Pentru a limita cheltuielile de personal, s-au blocat angajările, limitându-ne doar la numărul de angajați existenți”, a declarat Alina Pelin, purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Focșani. Totuși, măsurile de austeritate se văd cel mai bine pe fețele medicilor și asistenților, obosiți de atâtea gărzi și nopți albe. Majoritatea se sfiesc să vorbească despre felul în care au ajuns să trăiască, dar cu toții speră că vor veni și vremuri mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?