Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Măcelarii de cabaline rămân în arest


Patru bărbați, din Homocea și Ploscuțeni, cercetați pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, au fost trimiși în judecată. Totodată, ieri, judecătorii au verificat legalitatea măsurii arestării preventive, dar și dacă se impune menținerea arestului preventiv. Avocații inculpaților au cerut ca aceștia să fie puși în libertate sub control judiciar, însă cererea a fost respinsă ca neîntemeiată. Astfel, cei patru bărbați vor fi cercetați, în continuare, în stare de arest preventiv.

Procurorii vrânceni i-au trimis în judecată pe cei patru bărbați din Homocea și Ploscuțeni, care în cursul anului 2010 au vândut tone de carne de cal, despre care cumpărătorii știau că este carne de vită. Florin Radu, de 45 de ani, din Ploscuțeni, Ciprian Bleajbu, de 22 de ani, din Homocea, Răzvan Octavian Å¢urcanu, de 23 de ani, din Ploscuțeni, și Bogdan Radu, de 20 de ani, tot din Ploscuțeni, au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată și înșelăciune cu privire la ca-litatea mărfurilor. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2010, cei patru au sacrificat la domiciliile lor mai multe cabaline, fiind vorba de aproximativ 30 de tone de carne. Fără să aibă documente de proveniență, bărbații au valorificat carnea pe raza mai multor județe, iar cumpărătorii au fost înștiințați că este carne de vită, prejudiciul creat astfel fiind de peste 100 mii lei. În același dosar, procurorii vrânceni l-au mai trimis în judecată și pe Marian Lupu, administrator al societății Lumador SRL, din Homocea. El nu a înregistrat în evidența contabilă veniturile obținute din vânzarea cărnii. Potri-vit anchetatorilor, carnea a fost vândută unui număr de 19 societăți comerciale din județele Dâmbovița, Buzău, Prahova, București, Alba, Ialomița, Călărași, Constanța și Vrancea. Documentele erau falsificate cu ajutorul unei firme din Ploscuțeni, și astfel carnea era vândută fără probleme. După cum spun procurorii, au fost și persoane scoase de sub urmărire penală. În această situație se află Lucian Onofrei, născut în Adjud și domiciliat în Prahova. De asemenea, în cazul lui Marian Lupu, procurorii au dat scoatere de sub urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, momentan fiind cercetat doar sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală. Aceeași măsură a fost dată și în cazul lui Florin Radu, Răzvan Octavian Å¢urcanu, Bogdan Radu în ceea ce privește infracțiunea de fals, procurorii stabilind că cel care poate fi acuzat și de fals este Ciprian Bleajbu.
Ieri, cei patru bărbați arestați au fost aduși la Tribunal. Magistrații au verificat legalitatea măsurii arestării preventive, dar și dacă se impune menținerea arestului. Avocații inculpaților au cerut ca aceștia să fie puși în libertate sub control judiciar. Unul dintre inculpați a susținut că vrea în libertate deoarece „suferă absolut degeaba”, pentru că el nu este vinovat, în timp ce altul a spus că vrea să fie liber măcar două luni, ca să stea cu co-piii. Magistrații nu s-au lăsat impresionați și au decis ca cei patru să fie cercetați, în continuare, în stare de arest preventiv.

Grupare destructurată la finele anului trecut

Reamintim că la finele anului trecut, anchetatorii vrânceni au reușit să destructureze o grupare care vindea carne de cal în loc de carne de vită. Mascații au descins atunci, la domiciliile celor patru persoane. La domiciliile suspecților au fost identificate 12 cabaline vii și 10 seturi de organe, provenite din sacrificarea ilegală a animalelor. Cabalinele erau sacrificate în grajduri, fără a fi luate nici  minimele măsuri de siguranță. Florin Radu a reușit să scape din mâinile anchetatorilor, chiar în timpul efectuării perchezițiilor. Acesta a mai fost condamnat pentru infracțiuni similare în alte cinci dosare.Ulterior, el a fost identificat și prins. Ceilalți trei, respectiv Florin Radu, Ciprian Bleajbu și Răzvan Octavian Å¢urcanu au fost prinși în flagrant în județul Alba, în timp ce încercau să comercializeze 1.315 kilograme de carne. Toate documentele care însoțeau marfa erau falsificate. Până și ștampila veterinarului era un fals. Animalele erau achiziționate fără documente, de la persoane fizice. Pentru ca firmele care cumpărau carnea să nu-și dea seama despre ce animal sacrificat era vorba, mușchiul era dezosat. Un kilogram de mușchi era vândut contra sumei de 30 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?