Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Trecem într-o altă fază a omenirii, a diversităţii sale


Trecem într-o altă fază a omenirii, a diversității sale, iar UNESCO trebuie să recunoască rolul pe care-l are în acest proces, a afirmat directorul general al UNESCO, Irina Bokova, marți, după întrevederea avută cu membri ai Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
‘Identitățile de astăzi sunt chiar mai puternice. Vedem ce se întâmplă și în Europa în unele țări, țările vechi europene vorbesc, integrarea nu a suprimat diferențele între valoni și flamanzi și vedem în Spania cum există tot mai mare preocupare pentru rădăcini și culturi, lucru care nu cred că este periculos, dimpotrivă, consider că este un fenomen sănătos căutarea rădăcinilor în numeroase părți ale lumii.(…) Trecem într-o altă fază a omenirii, a diversității sale, iar UNESCO trebuie să recunoască rolul pe care-l are în acest proces’, a declarat Irina Bokova.

În acest context, ea este de părere că limba română și bulgară nu vor dispărea în timp pe fondul globalizării.
‘Noi avem legitimitatea de a fi o agenție interguvernamentală și să adoptăm decizii importante, dar și care au greutate, contează și fac diferența. Ca spirit general, suntem împotriva uniformizării, în fiecare zi luptăm pentru diversitate și pluralitatea culturilor, a viziunilor asupra lumii. Când vorbim despre o lume nu vorbim doar despre păstrarea unei limbi, ci despre păstrarea unei întregi mentalități, istorii și culturi’, a mai spus Irina Bokova.

Deputatul Horea Uioreanu, președintele Comisiei permanente comune a Camerei De-putaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a afirmat că este în derulare în Parlament statutul de funcționare a acestei comisii.
‘Avem nevoie de un statut care să statueze și să dea pu-tere acestei comisii în ceea ce vrem noi să facem. La ora actuală acest statut este trecut de Camera Deputaților cu vot pozitiv și se află la Senatul României, unde așteptăm să se dea un vot decisiv’, a precizat Horea Uioreanu.

Senatorul Mircea Diaconu l-a asigurat pe directorul ge-neral al UNESCO că în România brandul UNESCO este plin de conținut, iar deputatul Mădălin Voicu a spus că are anumite rezerve față de glo-balizare.

Tot marți, directorul general al UNESCO a vizitat expoziția de mărci poștale românești cu tematică UNESCO și a parti-cipat la lansarea emisiunii de mărci poștale ‘Palatul Parlamentului’, eveniment organizat de Romfilatelia la Camera Deputaților.
‘Lansarea emisiunii dedicate Palatului Parlamentului este o premieră filatelică în România, am considerat că este important a ne îndrepta atenția către acest important edificiu, o emblemă a Bucureștiului’, a afirmat directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu. Potrivit acesteia, expoziția ‘România în patrimoniul mondial UNESCO’ va fi deschisă câteva zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?