Ediția: Sâmbătă 5 iulie 2025 Nr. 6913

O mie de oameni au străbătut Drumul Crucii


Peste o mie de credincioși au luat parte, vineri, la procesiunea religioasă Drumul Crucii, care se desfășoară în Vinerea Mare pe un traseu de 10,4 kilometri, care pleacă din orașul Lupeni și ajunge la schitul Straja, în Masivul Vâlcan, la peste 1.400 de metri altitudine. ‘Drumul Crucii’ este apreciată ca fiind cea mai lungă procesiune religioasă din lume, traseul fiind străbătut de participanți în patru ore și jumătate, prin oraș și apoi pe drumul de munte care urcă în stațiunea Straja.
‘Pentru noi este ceva deosebit pentru că, în Vinerea Mare, încercăm să medităm la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu peste 2.000 de ani, la suferințele pe care le-a suportat Mântuitorul Iisus Hristos pentru iertarea păcatelor noastre. Fiecare sperăm ca, prin jertfa noastră, să ne fie iertate păcatele’, a declarat Emil Părău, inițiatorul procesiunii, în urmă cu 12 ani.

După o primă slujbă săvârșită în aer liber, credincioșii pleacă spre stațiunea Straja și poartă cu ei o cruce din lemn grea de aproape o sută de kilograme. Pe cruce sunt încrustate 14 locașe în care se află moaștele a tot atâția sfinți, precum și un fragment de lemn adus de la Muntele Athos despre care se spune că ar proveni din crucea purtată de Iisus Hristos când a urcat Muntele Golgota.
Pe parcursul drumului spre schitul din Straja, participanții la procesiune au programate 14 opriri, în locuri cu troițe, unde un sobor de preoți oficiază câte o slujbă religioasă. Ei amintesc astfel de toate popasurile lui Iisus pe drumul parcurs cu crucea în spate, de la reședința lui Pilat din Pont, până la Golgota.
‘Drumul Crucii’ se încheie, după patru ore de urcuș, la schitul Straja, situat la cota 1440 metri, în Masivul Vâlcan, unde crucea din lemn este păstrată între două Sărbători Pascale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?