Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Românii se aşteaptă la noi majorări de preţuri


Românii anticipează majorări de prețuri și în perioada următoare din cauza unor posibile creșteri de taxe și impozite, indicatorul GfK privind așteptările legate de evoluția prețurilor înregistrând în martie unul dintre cele mai mari avansuri din Uniunea Europeană.
Studiul „Europa Climate” efectuat de GfK a fost realizat în rândul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România și Spania, state care însumează circa 80% din populația totală a celor 27 state membre ale UE.
„În România, indicatorul (privind așteptările legate de prețuri – n.r.) se situează în prezent la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, românii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adăugată. Urmare a controverselor pe această temă, așteptările privind prețurile au crescut la 14 puncte în august. În perioada următoare, însă, indicatorul s-a calmat, iar până în ianuarie a scăzut la cota de -15,3 puncte. În prezent, românii anticipează noi majorări de impozite și de taxe, astfel încât așteptările privind prețurile au crescut în martie cu 29,7 puncte”, potrivit studiului GfK.

Astfel, GfK notează că Guvernul român este supus în continuare unei presiuni internaționale puternice pentru reducerea deficitului bugetar, având în vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de către Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Uniunea Europeană.
Potrivit studiului, teama de inflație tot mai pronunțată a consumatorilor europeni se răsfrânge și asupra așteptărilor lor privind veniturile.
„În prezent, indicatorul (privind așteptările legate de venituri – n.r.) este în scădere pe un front larg. Excepție în acest sens face doar România, cu o creștere nesemnificativă, după ce în iunie 2010 indicatorul marcase aici un record negativ de -72,7 puncte. Pentru a păstra controlul asupra finanțelor publice, guvernul român a impus anul trecut un pachet de măsuri severe de austeritate”, se arată în studiul GfK.

GfK notează că în urma adoptării pachetului de măsuri de austeritate a existat o scădere abruptă a așteptărilor cetățenilor în ceea ce privește veniturile.

„Ulterior, începând de la mijlocul anului, speranța prudentă că recesiunea se va încheia în curând a determinat o creștere continuă a indicatorului (privind așteptările legate de venituri – n.r.). În prezent, acesta se stabilizează la un nivel foarte scăzut, respectiv -31,3 puncte. În februarie a fost acordată bugetarilor o creștere salarială de 15%, care a compensat cel puțin în parte reducerile din anul precedent. Experții prevăd pentru cele nouă luni rămase din acest an un ușor reviriment economic”, se mai spune în studiu.
Grupul GfK, prezent și pe piața din România, este una din cele mai mari organizații de cercetare de piață din lume. Compania își desfășoară activitatea în peste 100 de țări, având mai mult de 10.000 de angajați. Vânzările GfK s-au ridicat în 2009 la 1,16 miliarde euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?