Ediția: Duminică 10 noiembrie 2024 Nr. 6754
Ediția: Duminică 10 noiembrie 2024 Nr. 6754

Computerele vor avea sentimente?


Informaticieni din Tel Aviv încearcă să învețe computerele sentimente de tipul „regretelor”, astfel încât acestea să opereze mai rapid și să împiedice evenimente înainte ca acestea să se întâmple. Un grup de cercetători, conduși de profesorul Yishay Mansour de la Universitatea de Informatică Blavatnik din Tel Aviv, încearcă să dezvolte un program care va cere computerelor să împiedice în mod deliberat evenimente nedorite. Prin „înțelegerea” diferenței dintre rezultatul dorit și realitate, mașinile vor învăța sentimentul de „regret” și cum să evite situația. Computerele cu astfel de experiență probabil nu vor face aceeași greșeală în viitor și vor funcționa mai eficient. Inteligențele artificiale ar putea fi învățate, de asemenea, să prezică viitorul, prin luarea în calcul a tuturor posibilităților.
Cercetătorii care lucrează la acest proiect admit totuși că acest program nu este același lucru cu ceea ce vedem în filmele SF. În schimb, susțin că acesta este primul pas pentru crearea de computere cu emoții umane.
Rezultatul unui astfel de program ar putea ajuta companii precum Google să eficientizeze instrumentele de publicitate. De altfel, gigantul de căutare pe internet s-a arătat interesat de cercetările profesorului Mansour. Potrivit profesorului „în cazul în care serverele și sistemele de rutare ar putea evalua toate variabilele relevante în avans, resursele acestora ar putea fi mai eficient gestionate, în funcție de cererile prioritare”.
„Comparativ cu ființele umane, sistemele de ajutor ar putea procesa mult mai rapid toate informațiile disponibile pentru a estima rezultatul evenimentelor în desfășurare – indiferent dacă este vorba despre un conflict al ofertelor pe un site de licitații online, un vârf brusc de trafic la un site de mass-media sau cereri pentru un produs online”, a adăugat Yishay Mansour. Science-fiction-ul a prezis de mult timp ziua în care computerele ar putea simți emoțiile umane. Partea negativă a proiectului a fost explorată în filme de genul „Terminator”, în care computerele ajung să devină conștiente de sine și să încerce exterminarea vieții umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?