Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

A fost lansat proiectul „Vrancea Curată“


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a lansat, ieri, proiectul „Sistemul integrat de management al deșeurilor”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. La eveniment au mai participat cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, primari, membrii echipei de implementare a proiectului, șefi ai unor instituții cu atribuții pe mediu, directori de școli. Proiectul urmărește să stabilească, la nivelul județului Vrancea, un sistem de management al deșeurilor sustenabil, suportabil și eficient care îndeplinește directivele Uniunii Europene și legislația României.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că lansarea proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor” reprezintă un bun prilej pentru ca administrația județeană să vorbească despre planurile sale legate de protecția mediului. Oprișan a precizat că data lansării acestui proiect nu a fost aleasă întâmplător, deoarece în luna aprilie, lună dedicată pădurilor, administrația județeană a lansat „Săptămâna curățeniei”, acțiune ce se derulează în perioada 11-16 aprilie. Åžeful administrației județene a spus că lansarea acestui proiect reprezintă un bun prilej pentru începerea campaniei de protejare a mediului „Să păstrăm Vrancea curată”.
„Promovăm proiectul «Sistem Integrat de Management al Deșeurilor» cu ajutorul sloganului «Să păstrăm Vrancea curată». Proiectul nostru, al administrației județene este însă unul mult mai ambițios – vrem ca astăzi, pe lângă lansarea proiectului Vrancea Curată să lansăm și campania de protejare a mediului «Să păstrăm Vrancea curată». Scopul acestei campanii este acela de a educa, de a conștientiza importanța protecției mediului înconjurător”, a afirmat Marian Oprișan.

Campanii de igienizare a pădurilor și râurilor

Åžeful administrației județene a reluat apelul public făcut la începutul săptămânii cetățenilor județului Vrancea pe care i-a invitat, din nou, să participe la acțiunile de igie-nizare a localităților. „Îi rog pe vrânceni, ca pe lângă participarea la acțiunile de igienizarea din timpul Săptămânii curățeniei, să fie mai responsabili atunci când vine vorba de protejarea mediului și să îi sancționeze pe cei care nu sunt la fel de responsabili”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Åžeful administrației județene a declarat că această campanie se adresează tuturor cetățenilor județului, deoarece „toți trebuie să conștientizăm importanța colectării deșeurilor ca și componentă importantă a protecției solul și apei”. El a explicat că această campanie se va derula pe o perioadă de șase luni.
„Primele trei luni – aprilie, mai, iunie – vor fi dedicate pământului. În timpul „Săptămânii curățeniei” fiecare localitate organizează evenimente de igienizare. Însă nu ne vom opri aici. Vom organiza acțiuni privind igienizarea pădurilor din apropierea localităților, dar vom organiza și alte acțiuni menite să educe și să conștientizeze populația. Ne vom axa, în principal pe educarea tinerilor, a elevilor. Următoarele trei luni de zile – iulie, august, septembrie – vor fi dedicate acțiunilor privind igienizarea râurilor din județul Vrancea și campaniilor de conștientizare a va-lorii apei curate”, a precizat Oprișan.

Licitații transparente prin SEAP

Până în acest moment au fost atribuite contractele privind Asistență tehnică pentru sprijin managerial în implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul  Vrancea. Acest contract a fost semnat la data de 17 decembrie 2010, firmele cărora li s-a atribuit contractul fiind: SC KPMG în asociație cu SC Visual SRL și SC GPA Advisory. Asistență tehnică pentru supervizarea contractelor aferente Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Vrancea. Acest contract a fost atribuit către Tahal Consulting Ldt, pe data de 23 martie 2011. Pachetul Servicii de audit financiar al proiectului a fost scos la licitație pe SEAP. „Vom scoate la licitație pe SEAP și execuția acestui proiect care este unul de mare anvergură”, a spus președintele Consiliului Județean.

Proiectul a fost blocat de puterea portocalie

Drumul firesc al acestui proiect a fost frânat cu aproximativ nouă luni urmare a unor tergiversări ale reprezentanților Ministerului de Finanțe din Vrancea. Fișele de achiziție elaborate de către consultanții angajați de Mi-nisterul Mediului și Pădurilor în vederea rea-lizării proiectului au fost contestate de către reprezentantul Direcției Generale a  Finanțelor Publice (DGFP) Vrancea, chiar dacă acestea erau identice cu cele folosite de către alte Consilii Județene care implementează, la rândul lor, astfel de proiecte. În cele din urmă, în baza unui protocol semnat între Ministerul Mediului și Pădurilor, ANRMAP și UCEVAP, procedurile au fost reluate și, după aproape 12 luni, proiectul european în valoare de 43,4 milioane euro a fost deblocat.
Vrancea s-a aflat în primele trei județe din țară care au primit aprobarea Comisiei Europene privind implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor”. „Vrancea Curată” prevede înființarea unor gropi de gunoi ecolo-gice, închiderea vechilor gropi de gunoi și curățarea deșeurilor din mediul rural. Prin acest proiect vor fi închise și acoperite trei depozite urbane, curățate două depozite urbane, închise și acoperite opt depozite rurale și curățate 192 depozite rurale, după care vor fi acoperite cu iarbă.

Obiectivele generale ale proiectului sunt creșterea gradului de acces la serviciile pu-blice de salubritate de calitate și tarife co-respunzătoare la 100% în zonele urbane și la 90% în zonele rurale, reducerea cantității de deșeuri depozitate de la 115.000 tone/an la aprox. 75.000 tone /an, creșterea cantității deșeurilor reciclate și refolosite de la 1.700 la 20.000 tone/an.
De asemenea, proiectul mai vizează reducerea numărului de depozite de deșeuri neconforme prin închiderea a cinci depozite urbane neconforme și a aproximativ 200 de depozite din zona rurală, dar și îmbunătățirea standardelor tehnologice de depozitare, în conformitate cu cerințele legale.
Acest proiect va rezolva problemele de colectare a gunoaielor pentru aproximativ 361.193 de cetățeni din Vrancea, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural. Perioada de implementare a proiectului este 3 noiembrie 2010-30 aprilie 2013. Valoarea totală a proiectului este de 43.446.953,87 euro din care 10.126.169 euro (inclusiv TVA, valoare care va fi recuperată ulterior de la Ministerul de Finanțe)  reprezintă contribuția Consiliului Județean.
„Centrul de management al deșeurilor se va realiza la Haret și reprezintă componenta principală. Va include un depozit central de depozitare a deșeurilor. Amplasamentul este pe o suprafață de 17 hectare. Capacitatea de stocare va fi de 1,8 milioane metri cubi”, a afirmat directorul Iulian Matache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?