Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

USL 67%, PDL 12%


Un sondaj realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde pentru Jurnalul Național în perioada 19-27 martie 2011 arată că 87% dintre români consideră greșită direcția în care mergem iar actualul Guvern este văzut ca fiind corupt, cu miniștri care ating cote foarte înalte la capitolul neîncredere în percepția cetățenilor. Sondajul arată că cei mai de neîncredere politicieni sunt Emil Boc, Elena Udrea și președintele Traian Băsescu iar USL ar câștiga viitoarele alegeri parlamentare.
Potrivit sondajului prezentat de Jurnalul Național, în privința opțiunii la alegerile parlamentare, doar 54% dintre respondenți au ales un partid politic iar 38% dintre aceștia au spus că ar vota cu PSD, 27% cu PNL iar 14% cu PDL. Sub 10 procente în opțiunea de vot se situează PP cu 9%, UDMR cu 5%, PRM cu 4%, PC cu 2% iar PNG cu 1%. Tot pentru exprimarea opțiunii electorale, respondenților li s-a cerut să ia în calcul alianța formată de PSD, PNL și PC, în acest context 55% dintre subiecți indicând un partid politic ca opțiune. Astfel, o opțiune de vot în favoarea USL a fost exprimat de 67% dintre subiecți, în timp ce către PDL s-au îndreptat 12% dintre opțiunile de vot.
Întrebați care dintre liderii politici ar trebui să ocupe funcția de prim ministru, dintre cei 58% care au ales un politician, dominant au optat către Victor Ponta (26%), urmat de Crin Antonescu (21%), Călin Popescu Tăriceanu (17%), Emil Boc (10%), Adrian Năstase (8%) sau Vasile Blaga (5%).

Întrebați dacă există motive ca președintele Traian Băsescu să fie suspendat, 80% dintre cei 89% care au răspuns și-au exprimat o opinie favorabilă, restul exprimându-se împotrivă.
Potrivit sondajului prezentat de Jurnalul Național, oamenii au fost întrebați și despre încrederea pe care o mai au în actualul guvern. Astfel, Emil Boc conduce detașat la lipsa de încredere pe care i-o acordă românii, 75% dintre subiecți anunțând că nu au deloc încredere în șeful Guvernului, alți 6% că au foarte puțină încredere și 9% că au puțină încredere. Pe locul al doilea în clasamentul neîncrederii se află ministrul Turismului, Elena Udrea, față de care 73% dintre respondenți au declarat că nu au deloc încredere.

Jurnalul Național arată că un alt aspect negativ pentru Cabinetul Boc este percepția românilor în privința corupției de pe masa Guvernului. „O mare majoritate de 76% dintre respondenți au apreciat că actualul Guvern Boc este corupt, doar pentru 7% dintre români Executivul de la Palaul Victoria părând să nu aibă nimic de a face cu corupția. Cerându-li-se, celor care au indicat corupția în corelație cu Guvernul, să și indice care sunt cei mai corupți miniștri, subiecții l-au plasat pe primul loc pe Emil Boc (15%), pentru ca 13% dintre subiecți să spună simplu că „toți” sunt corupți. Deși întrebarea cerea identificarea unui membru al Guvernului la capitolul „cel mai corupt”, 10% dintre subiecți l-au indicat aici pe Traian Băsescu”, arată Jurnalul Național.
În privința neîncrederii în ceilalți politicieni, pe primul loc românii îl situează pe Traian Băsescu, 75% spunând că nu au deloc încredere în el, urmat de Adriean Videanu (69%).

Românii spun că au probleme în primul rând cu locurile de muncă (33%), apoi le dau dureri de cap prețurile mari (32%), iar pentru 18% sărăcia este cea mai importantă problemă. Cât privește prevederile Codul Muncii, 61% dintre cei care au exprimat un răspuns valid s-au declarat că sunt de acord cu aceste prevederi, pe când 39% s-au declarat împotriva lor. În privința modului în care s-a adoptat legea pensiilor, majoritar românii consideră că Roberta Anastase, președinta Camerei Deputaților, a fraudat votul. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.150 persoane, pentru un interval de încredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?