De parcă nu era destul, în ziua în care prim-ministrul Emil Boc iese din criză, se scumpește energia electrică pentru populație. De azi, factura lunară plătită de populație este mai mare cu 4,5% ca urmare a introducerii unei contribuții pentru sprijinirea producătorilor de energie care poluează mai puțin. Mai clar, fiecare vrâncean care consumă energie electrică va plăti un bonus pentru ENET ca producător de energie termică de înaltă eficiență. Este doar un cost suplimentar care nu exclude o majorare ulterioară a energiei electrice.
Guvernul s-a mai „combinat” de o buzunăreală la populație. De azi, îi pune pe consumatori să plătească kWh-ul cu 4,5% mai mult și spune că este doar un cost suplimentar și nu o scumpire. Asta de parcă costul suplimentar la portofel s-ar resimți altfel decât o scumpire.
Beneficiarul bonusului de 4,5%, ENET-ul, susține că este ca și cum ai vrea să faci din căruță monopost de Formula 1. „Nu ne avantajează. Doar dacă vrei să faci dintr-o căruță un Ferrari și să participi la Formula 1 ca Schumacher, cam așa e în sens figurativ. Din estimările noastre nu ne ajută cu nimic pentru că suma va fi foarte mică. În schemă se dau tarife fixe la energia termică și care sunt mai mici decât cele actuale. Schema asta de bonusuri ne duce mai degrabă la pierdere decât la câștig. Se calculează zilnic și se face suma la sfârșitul lunii. Să vedem cât vom primi la data de 1 mai”, ne-a declarat sceptic directorul ENET, Valter Popescu.
Directorul cere ca în acest program să fie atrase doar centralele care au beneficiat de modernizări și care pot produce energie termică și electrică atât de ieftină încât tarifele impuse să poată fi practicate. ” La noi, în România, se încearcă introducerea în acest program și a șandramalelor de centrale, ori această treabă nu prea se pupă. Asta se traduce în pierderi foarte mari pentru că, dacă nu ai eficiență de nivel european, nu îți acoperi cheltuielile cu bonusul de 4,5%”, susține directorul ENET care scoate din listă centrala de la Focșani.
Boc vrea să facă din arc mitralieră
Schema după care funcționează în prezent ENET este una clasică în care, dacă se practică bonusul, procentul de câștig este defavorabil. După ce centrala va fi modernizată prin programul cu fonduri europene, ENET ar putea fi atras în program, iar profitul ar fi conve-nabil de ambele părți. „Această schemă de bonus trebuie să intre pe centralele de înaltă eficiență energetică. Centrala noastră nu se poate încadra acum. După mo-dernizare poate, dar acum nu e profitabil să iei de la oameni și nici la ENET să nu fie rentabil”, ne-a mai spus Popescu. Directorul susține această inițiativă, însă deocamdată ne duce cu gândul mai degrabă la proverbul că Guvernul vrea să „facă bici și să mai și pocnească”. „Vrem să facem din arc mitralieră. Vrem să mergem la vânătoare cu arcul. Discuția, de principiu, este benefică, însă nouă ne lipsește cadrul. Nu avem baza pe care să construim”, a conchis directorul care știe că România nu a beneficiat nici măcar de planuri pe termen scurt.