Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Murele


Murele au ca factor curativ frunzele și fructul.
Afecțiuni pentru care se recomandă: diaree, colite, hemoragii, diabet, angine, afte, stomatite, hemoroizi, fisuri anale, leucoree.
 
Prezentare generală
Arbust viguros, cu numeroase tulpini, cu ghimpi puternici în formă de gheară, lăstari muchiați cu ghimpi mai mici, dispuși uniform pe muchii, frunze cu 5 foliole, cu dinți neregulați pe margine și nervuri, flori albe.

Recomandări:
– pentru consum, fructe: în cazul constipației, durerilor în gât și a răgușelii; împotriva ciclului menstrual prelungit și a infecțiilor urinare; frunze: în cazul diareei, leucoreei.
– infuzie din frunze împotriva hemoroizilor și fisurilor anale.
Se face o baie de șezut cu acest extract vreme de 10 minute, după care se strecoară printr-un tifon, frunzele rămase folosindu-se pentru o cataplasmă ce se ține o oră pe anus.
 Se fac spălături cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămână, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamația, în ceai se adaugă și jumătate de linguriță de flori de mușețel.
Se folosește sub formă de clisme, băi, comprese, sau gargară (în gingivite); în leucoree, se recomandă irigații vaginale, tot cu o infuzie concentrată.
 – cataplasme din fructe de mur, la hemoroizi și fisuri anale.
 – germoderivatul din frunze împotriva reumatismului.
 Este un bun reminera-lizant, antireumatic, hipotensiv și acționează asupra metabolismului glucidic (hipoglicemiant). Se recomandă și pentru osteoporoză, inclusiv cea indusă de medicamente și secundară altor boli. De asemenea, a dat rezultate în caz de emfizem pulmonar, hipertensiune arterială, arterioscleroză, diabet zaharat tip II, fibrom uterin, sterilitate masculină, candidoză bucală. Se iau 50-70 picături, în administrare unică sau  30-50 picături, de 2-3 ori pe zi, diluate în puțină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Se poate combina și cu alte plante. Astfel, se mai folosește cu păducel, în hipertensiune arterială; cu arțar, în arterioscleroză; cu dud, arțar, nuc, ienupăr, în diabet zaharat tip II; cu arin alb, merișor, în fibrom uterin. Fructele sunt bogate în acizi organici și vitamine. Ele sunt considerate un bun întăritor al organismului, ușor laxativ, în special la copii. Dacă sunteți răgușiți, mâncați mure sau beți sirop preparat din ele.

Preparare
 Ceai
 Ceaiul din frunze de mur se recomandă în tratamentul diareic sau sub formă de gargară, în gingivite. În obezitate se folosește împreună cu păpădie, pătlagină, pelin, coada-șoricelului, afin.
 Infuzie
 Cinci linguri de frunze se opăresc cu doi litri de apă clocotită, se lasă la răcit, după care se filtrează.
 O lingură de frunze de mur se opărește cu jumătate de cană de apă, după care se lasă la răcit. Două lingurițe de frunze la 200 ml de apă clocotită; se beau 2 ceaiuri pe zi. Pentru uz extern: cantitatea de plantă se dublează.
 Pentru consum
 Cu 15 minute înainte de fiecare masă, se mănâncă 3-4 pumni de mure proaspete, după care se iau 1-2 lingurițe de miere.
Jumătate de pahar de mure proaspete se combină cu un pahar și jumătate de miere lichidă și se amestecă bine, după care se lasă să se întrepătrundă într-un borcan închis, vreme de 40 de zile. Se consumă ca atare sau filtrat, patru-șase lingurițe pe zi.
O lingură de frunze de mur, una de frunze de afin și o linguriță de fructe de afin se pun la înmuiat de seara până dimineața, în jumătate de litru de apă. Dimineața se strecoară, iar plantele care rămân se opăresc cu jumătate de litru de apă fierbinte, după care se așteaptă să se răcească. La sfârșit, se combină cele două licori, obținându-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea câte o jumătate de cană, din oră în oră. 
Se ia din două în două ore, o jumătate de linguriță de frunze uscate și, eventual, un vârf de cuțit de mure uscate.
Cataplasmă
Fructele de mur lăsate la macerat câteva zile și apoi folosite.
Gemoderivat
Substanță obținută în urma macerării.
 
Precauții, contraindicații 
Nu există.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?