Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fructele şi legumele, subvenţionate doar pe hârtie


Å¢ăranii vrânceni au nevoie de sprijinul financiar din partea statului pentru a putea accesa fondurile europene pentru modernizarea agriculturii. Deși, pe hârtie, Uniunea Europeană oferă 50% din banii necesari la construcția unui depozit de fructe-legume pentru grupurile de producători, din Vrancea nu a fost accesat nici măcar un leu deoarece fermierii nu au găsit banii necesari realizării investițiilor. Abia în acest an omul de afaceri Daniel Nicușor Guzu a depus un proiect în valoare de peste două milioane euro pentru construcția a două depozite. Daniel Guzu a făcut zeci de milioane de euro din vopseluri iar în ultimii doi ani a investit în plantații de vie și pomi fructiferi la Å¢ifești.

Fără o strategie coerentă și fonduri direcționate către dezvoltarea și modernizarea agriculturii, vrâncenii vor mânca în continuare legume și fructe importate la prețuri mari din Olanda, Italia sau Austria. În schimb, merele, perele sau strugurii de masă din Vrancea vor fi de negăsit în supermarketuri pentru că guvernanții nu înțeleg să sprijine înființarea de depozite en-gros.
Singurul program de sprijinire a depozitării de legume și fructe autohtone se bazează pe un act normativ din 2008. Deși prevedea un sprijin financiar de până la 75% din valoarea investiției într-un depozit de legume-fructe realizată de un grup de producători, programul nu a avut niciun fel de rezultat până în acest an. Jumătate din valoarea unei investiții într-un asemenea depozit este finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană.
Reprezentanții Direcției Agricole au arătat că, în 2010, a existat o tentativă pentru obținerea acestor fonduri din partea unui grup de producători din Chiojdeni. Proiectul acestora a fost aprobat, a obți-nut avizarea de la Ministerul Agriculturii însă nu s-a construit niciun depozit. Motivul a fost lipsa finanțării proprii sau din partea băncilor deoarece regulile europene prevăd ca banii să fie acordați abia după finalizarea investiției. Ori, niciun constructor nu începe o lucrare fără garanția că va primi bani pentru munca depusă și materialele folosite.
Încă o tentativă de accesare a fondurilor a venit din partea unui grup de producători organizat în jurul Certimpex. Åži această inițiativă este pe cale de a eșua pentru că nu s-a obținut aprobare decât pentru un depozit de 500 tone, cantitate considerată insuficientă față de necesarul de o mie tone solicitat de producătorii de fructe și legume.

Profitul din vopseluri, reinvestit în agricultură

Singurul proiect fezabil la acest moment este cel realizat de grupul de producători organizat în jurul societății Natura din Å¢ifești, a omului de afaceri Daniel Nicușor Guzu. Valoarea proiectului depus de Societatea Mere Casa Panciu depășește două milioane de euro, mai exact 8,8 milioane lei, fără TVA. Cu acești bani ar urma să fie construite două depozite, de 1.500 tone la Å¢ifești, respectiv 100 tone la București.
„Proiectul urmează să primească în maxim o lună avizul de recunoaște de la Minister pentru grupul de producători. Ulterior, în acest an ar trebui construite depozitele”, a explicat Mariana Botea, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?