Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Mărul lupului, printre cele mai puternice plante din România


Factorul curativ: toată planta.
Afecțiuni pentru care se recomandă:
de la boli hepatice și infecții recidivante la dermatoze rezistente la orice altă formă de tratament, tumori benigne și maligne sau boli ginecologice; răni; infecții genitale cu trichomonas, papiloma, chlamidya; abcese, furuncule, eczeme infecțioase; hemoroizi.
 
Prezentare generală
Denumirea uzuală: Mărul lupului (lat. Aristolochia clematitis), denumiri alternative: curcubețică, buruiană de remf.
Scurtă descriere:
Modestă ca înfățișare, conduce în topul celor mai puternice plante medicinale din România. Crește prin vii, la margini de câmp și prin locuri virane. Este înaltă de jumătate de metru, uneori mai mult, iar frunzele ei amintesc oarecum de cele ale fasolei. Are florile galbene, un miros foarte puternic și destul de înecăcios, fiind ocolită de insectele dăunătoare, precum și de bolile virale și bacteriene ale plantelor. Pare că este una din cele mai puternice plante medicinale din flora noastră.
Mărul-lupului este una dintre cele mai utilizate plante încă din cele mai vechi timpuri. În medicina noastră populară este consemnată folosirea acestei plante în foarte multe zone ale țării. De asemenea, se folosește pentru a face părul să crească frumos, pentru a îndepărta coșurile de pe față și a înfrumuseța pielea.
Calități curative și acțiune farmaceutică: Principiul activ imunostimulator secretat de ea este acidul aristolochic.

***
 
Recomandări:
 – cataplasmă din pulbere de mărul-lupului împotriva diferitelor dureri: un tifon bine îmbibat cu tinctură se pune pe locul afectat vreme de 30 de minute, după care se îndepărtează compresa și se lasă pielea să se zvânte pentru măcar o jumătate de oră. Abcese, furuncule, eczeme infecțioase rezistente la alte forme de tratament – se pune pe locul afectat o cataplasmă cu mărul-lupului vreme de trei-patru ore pe zi, după care se lasă pielea să se zvânte în aer liber, timp de o oră. Se repetă aplicația zilnic.
 – se pune pe locul afectat o cataplasmă cu tătăneasă și mărul-lupului o dată pe zi, ținându-se timp de o oră. Viteza de vindecare va crește simțitor, iar cicatricele vor deveni cu timpul abia vizibile.
 – baie de șezut din macerat de mărul-lupului împotriva hemoroizilor, inflamațiilor anale, infecțiilor genito-urinare recidivante. În cancerul genital la femei se face o clismă la două zile și o irigație vaginală (cu același tip de preparat ca și la clisme) o dată la trei-patru zile.
 Infecții genitale cu trichomonas, papiloma, chlamidya – se fac spălături vaginale cu un ceai preparat la fel ca cel pentru clisme. Tratamentul se face vreme de 7-10 zile, cu două săptămâni de pauză, pentru refacerea florei vaginale. La bărbați se fac zilnic băi de șezut cu mărul-lupului, pentru sporirea imunității locale. Mai ales în infecții cu chlamidya și în cele bacteriene va fi respectat cu strictețe tratamentul cu antibiotice prescris de medic, cele două terapii mergând foarte bine în paralel. Foarte utile sunt și băile de șezut cu mărul-lupului, care vor fi făcute o dată la două-trei zile – împotriva hemoroizilor.
– clismă cu macerat din mărul-lupului împotriva cancerului intestinal, genital, de rect, de prostată, de piele
 Se recomandă clismele cu mărul-lupului, făcute o dată la două zile. În cazul în care clismele sunt contraindicate, se fac zilnic băi de șezut. Cancerul de piele – se face o dată la două zile o clismă cu mărul-lupului și în plus se aplică zilnic o cataplasmă cu tătăneasă și mărul-lupului. Aplicarea cataplasmelor se repetă până la dispa-riția totală a leziunii.
 . – tinctura din frunze de mărul-lupului împotriva diferitelor răni sau dureri
 Răni purulente, greu vindecabile la degetele de la mâini și de la picioare – se umple pe jumătate un păhărel îngust cu tinctura de mărul-lupului, după care se înmoaie în el degetul afectat vreme de 20-30 de minute. În câteva zile infecția se va retrage și apoi va dispărea. Sunt multe cazuri de pacienți cărora trebuia să le fie amputat degetul și l-au salvat ca prin minune doar cu acest tratament simplu.
 – unguentul din tinctura de mărul-lupului împotriva abceselor, furunculelor, eczemelor infecțioase
 Contra hemoroizilor – se folosește unguentul, cu care se fac aplicații locale de două-trei ori pe zi.
 – ceai din plantă de mărul lupului împotriva cancerului esofagian, la limbă etc.
Se face gargară cu ceai de mărul-lupului, tătăneasă și mușețel, preparat întocmai ca și cel pentru clisme. În cadrul aceluiași tratament se vor realiza totodată clisme cu mărul-lupului, o dată la două zile.    

Precauții, contraindicații și alte comentarii
Intoxicația cu mărul-lupului apare la adulți atunci când se depășește doza de 6 grame pe zi și se manifestă prin: greață, vărsături, scaune numeroase (uneori sangvinolente), urinări dese, inflamații severe ale rinichilor, tulburări circulatorii. Utilizat extern, nu prezintă nici un fel de inconveniente, cu condiția să fim atenți la manipularea și depozitarea sa corectă. Toate tratamentele interne vor fi făcute sub directa îndrumare și supraveghere a unui medic. Puneți la îndemână și antidotul elementar – cărbunele medicinal, care trebuie administrat imediat, până ajungeți la cea mai apropiată unitate sanitară.
Prezintă fără doar și poate riscuri, deoarece mărul-lupului, fără a fi atât de toxic ca spânzul, mătrăguna sau rostopasca, are o anumită acțiune nefastă la nivelul rinichilor și a tubului digestiv, în doze mari dând reacții adverse severe. Se pare că în doze mici, de până la 1,5 grame pe zi pentru un adult, administrat o perioadă limitată de timp (maximum o lună), nu prezintă nici un inconvenient, fiind chiar un remediu rapid în tratarea cancerului pulmonar, de piele, la sân și la intestin, a hepatitelor virale, precum și a infecțiilor intestinale. Totuși, trebuie consultat medicul înainte de a apela la această plantă. Tratamentele externe sunt însă lipsite de pericole, au o eficientă foarte mare și se aplică unei game foarte lărgi de boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?