Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Fumul de ţigară, inamicul sănătăţii copiilor


Cele mai multe dintre persoanele adulte știu care sunt efectele negative pe care fumatul le poate avea asupra organismului lor. Dacă riscul bolilor cardiovasculare și a cancerului pulmonar nu sunt suficiente pentru a le convinge să lupte împotriva acestui viciu, poate că dragostea pentru familie va fi cea mai importantă motivație. Mai presus de orice prețuim sănătatea copiilor noștri și trăim cu  convingerea că alături de noi sunt întotdeauna departe de pericol. Înțelegând impactul negativ al fumului de țigară asupra organismului copiilor veți face poate primul pas către o viață mai fericită și mai sănătoasă alături de cei dragi. Statistic vorbind, unu din trei copii sunt expuși în mod regulat fumului de țigară, în timp ce aproximativ nouă din zece dintre cei care au în familie un fumător nu beneficiază de protecție.
 Fumatul pasiv este corelat de oamenii de știință cu o serie de boli, de la astm până la boli de inimă, infecții, alergii, pneumonie și cancer, fiind cu atât mai dăunător în cazul copiilor, care au sistemul imunitar incomplet dezvoltat.
O dezvăluire și mai surprinzătoare arată că sănătatea mentală a copilului este cu atât mai afectată cu cât acesta inhalează fum de țigară pe o perioadă mai îndelungată. De aici nu mai este decât un pas până la dezvoltarea unui comportament catalogat drept rău sau deplasat. 
Mamele se conformează sfatului primit din partea medicilor și renunță în perioada sarcinii la fumat. Din păcate, nu de puține ori, imediat după ce copilul sosește pe lume, ele revin la vechiul obicei fără a conștientiza și pericolele expunerii postnatale. Nu în ultimul rând, ar trebui să știți că copiii cu părinți fumători sunt mai tentați să fumeze prematur, întrucât duc lipsă de exemple în sânul propriei familii.  
Dacă totuși nu puteți tăia răul din rădăcină obișnuiți-vă să fumați întotdeauna afară, chiar și în mijlocul iernii. Nu fumați în spații închise (în casă, în mașină etc) acolo unde substanțele iritante persistă și sunt inhalate cu fiecare respirație. Politicos, dar ferm solicitați-le chiar și oaspeților acest lucru, explicându-le motivul pentru care nu puteți accepta fumatul în interiorul locuinței dumneavoastră.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?