Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Solidaritatea unui popor pus faţă în faţă cu sfârşitul


Vrâncenii care și-au făcut un rost în Japonia sunt uimiți de poporul japonez, care dă adevărate lecții de viață, supraviețuire și omenie. „E țara unde grija față de aproape nu a rămas la stadiul de principiu filozofic sau slogan politic, ci reprezintă un sentiment real, manifestat prin fapte, nu vorbe. De aceea, sunt mândră că mă aflu aici și mândră să fac parte în mod activ din societatea japoneză”, ne-a spus Carmen Tamaș Săpunaru, profesor universitar în Osaka.

Mărturiile vrâncenilor stabiliți în Japonia continuă la trei zile după cutremurul devastator, care a făcut din Å¢ara Soarelui Răsare un tablou apocaliptic înfiorător. Carmen Tamaș Săpunaru, fiica Mariei Săpunaru, președintele Colegiului Medicilor Vrancea, ne-a spus că a rămas uimită de puterea poporului japonez și de solidaritatea pe care o arată semenilor. „Nu sunt cetățean japonez și nici nu voi fi vreodată, pentru că Japonia nu acceptă dubla cetățenie, dar astăzi am fost mândră să fiu în această țară. După cum am mai spus, din fericire, Osaka a fost ferită de cataclism și deocamdată aici nu se simte nimic, în afară de îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă în nord și tristețe pentru familiile celor dispăruți.
Astăzi, însă, am realizat încă o dată ce minunat este acest popor. Mă uitam la televizor, unde se dau continuu informații în legătură cu ceea ce s-a mai întâmplat și cu stadiul operațiunilor de salvare, și am văzut imagini dintr-un refugiu din Miyagi, zona cea mai afectată de tsunami. Oamenii care au reușit să scape sunt acum izolați de restul Japoniei, fără căldură, pentru că sala de sport care a fost amenajată drept adăpost temporar nu are sistem de încălzire, și fără mîncare. Clădirea respectivă nu are la dispoziție decât niște sobe cu gaz, însă rezervele de gaz sunt aproape epuizate și nu există nicio posibilitate de alimentare, pentru că absolut toate drumurile sunt distruse. Nu se poate ajunge acolo decât cu elicopterul”, a spus Carmen Tamaș Săpunaru.

Spiritul civic și ordinea, literă de lege pentru japonezi

De asemenea, aceasta a mai precizat că solidaritatea japonezilor este impresionantă în aceste momente grele, ei fiind capabili să rabde de foame numai ca alte vieți omenești să fie salvate, iar locuitorii orașului Tokyo au parte de curent electric prin rotație, din pricina incidentului de la centrala nucleară Fukushima. Vrânceanca a mai relatat că japonezii sunt destul de calmi și fac foarte bine față calamității, iar ordinea și spiritul civic sunt literă de lege „Fiind împreună cu o prietenă japoneză, ne întrebam amândouă de ce nu se duc provizii (mâncare, gaz, paturi) cu elicopterele, că doar noi aici avem de toate și e păcat ca oamenii să sufere. Aproape imediat am avut răspunsul pe ecran, de la un domn în vârstă, care ne arăta boțul de orez reprezentând toată hrana pe azi, pentru el și soție: «Atât avem, un onigiri (o gălușcă de orez cam cât o palmă de copil). O să-i dau soției să mănânce întâi, și dacă mai rămâne, mănânc și eu. Dar nu-i nimic, noi mai răbdăm, să se ducă elicopterele să caute oamenii dispăruți. Åži un singur om dacă e salvat se merită să răbdăm de foame și de frig». Incredibila solidaritate a japonezilor s-a dovedit și prin economiile făcute la curent electric. Din cauza incidentului de la centrala nucleară din Fukushima, s-a anunțat că în Tokyo curentul electric va fi întrerupt prin rotație, în funcție de zone, câte trei ore. E aproape imposibil de imaginat ce înseamnă acest lucru pentru un oraș cu mi-lioane de locuitori, unde aproape totul funcționează pe bază de curent electric: rețelele de apă, trenurile, încălzirea, asta fără să mai pomenim fabricile și alte instituții unde curentul electric este esențial. Cu toate acestea, nu s-a produs panică, ci toată lumea s-a mobilizat. Ca urmare, datorită economiilor făcute de populație, astăzi curentul nu a fost întrerupt în Tokyo. E drept, problemele la centrală au continuat și nu se știe ce se va întâmpla în continuare, însă nu poți să nu fii impresionat de modul în care japonezii fac față situației. În zonele afectate de tsunami, se așteaptă în rânduri civilizate în fața cisternelor care distribuie apă potabilă și toți încearcă pe cât posibil să-i ajute pe cei de lângă ei. Drumurile distruse au făcut imposibilă aprovizionarea magazinelor din Sendai sau Miyagi, iar în fața supermarketurilor s-au format, bineînțeles, cozi. Dar nimeni nu se lamenta, nimeni nu vocifera, toată lumea aștepta calmă să vadă dacă pot cumpăra ceva”, a mai precizat Carmen Tamaș Săpunaru.
În opinia sa, Japonia este cel mai sigur loc în caz de cutremur deoarece grija față de semeni se manifestă continuu, iar din acest motiv este mândră că face parte din poporul japonez. „Eu și toți prietenii mei din comunitatea de străini din Osaka am fost de acord că, dacă trebuie să trecem printr-o asemenea catastrofă, nu există un alt loc pe pământ în afară de Japonia unde am vrea să fim. E țara unde grija față de aproape nu a rămas la stadiul de principiu filozo-fic sau slogan politic, ci reprezintă un sentiment real, manifestat prin fapte, nu vorbe. De aceea, sunt mândră că mă aflu aici și mândră să fac parte în mod activ din societatea japoneză”, a încheiat Carmen Tamaș Săpunaru.

5000 de morți și dispăruți

De vinerea trecută, de când a avut loc seismul catastrofal, ținutul nipon s-a cutremurat de nenumărate ori, intensitatea seismelor înregistrând valori de peste 5 grade pe scara Richter.
De vineri până ieri, calamitățile naturale din Japonia au făcut aproape 5.000 de victime, dar multe alte mii de oameni sunt dați dispăruți.
Ieri un nou cutremur de 6,2 grade pe scara Richter, s-a produs în arhipelag, iar la centrala nucleară de la Fukushima au mai avut loc două explozii.
La Fukushima locuiau 20.000 de persoane, dintre care mai mult de jumătate nu pot fi contactate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?