Ediția: Joi 3 iulie 2025 Nr. 6912

Biberoanele, atentat la sănătatea sugarilor


Biberoanele cu care orice mamă își hrănește copiii sunt, într-adevăr, practice, ușor de folosit dar, potrivit specialiștilor, toxice. Multe dintre ele conțin substanțe chimice toxice, care pot avea efecte negative asupra sănătății copiilor. Este și cazul biberoanelor din plastic ce conțin Bisfenol A, un compus chimic controversat. Multe dintre mămici habar nu au cât de nocive sunt biberoanele pentru pruncii lor, tocmai de aceea continuă să le folosească. De multe ori, ele aleg produsul cel mai scump, fără să-și dea seama că acesta nu este un criteriu sigur.

Începând cu luna martie, Uniunea Europeană a interzis utilizarea substanței Bisfenol A la fabricarea biberoanelor, urmând ca din luna iunie să fie interzisă și comercializarea lor. Farmaciștii vrânceni consideră că această măsură are la mijloc anumite interese ale unei firme, deoarece specialiștii nu vin cu statistici concrete de cazuri de bebeluși intoxicați din cauza biberoanelor. „Este interesul vreunei firme, că nimic nu este întâmplător. Ar fi bine să se ia măsura asta, atunci când sunt cazuri concrete de intoxicare. Atâta timp cât ei nu vin cu nimic concret, cred că este interesul vreunei firme”, a declarat Fevronia Stoica, președinta Colegiului Farmaciștilor Vrancea. Mămicile sunt intrigate de această măsură și, la fel ca și farmaciștii, sunt de părere că la mijloc sunt anumite interese. „Mama ne-a hrănit pe noi tot cu acest biberon și nu am mai avut nimic. Nu știu acum care este problema, pentru care el va fi interzis. Nu am auzit de această măsură și nu mi se pare corect ca biberonul de plastic să fie scos de pe piață. Cu ce ne vom mai hrăni copiii?”, a declarat Claudia Baciu, din Dumitrești. Ele cumpără biberoanele care sunt comercializate pe piață, pentru că sunt mai rezistente, și nu s-au gândit niciodată că ar putea fi dăunătoare bebelușilor. „Criteriile după care aleg recipientele din care îmi hrănesc copilul țin întotdeauna de siguranța pe care acestea o oferă, sau cel puțin așa îmi doresc să cred, atunci când le cumpăr. Cumpăr biberoane din plastic pentru că sunt mai rezistente și mai ușoare, și îi dau copilului să bea din căni din plastic, pentru ca acestea nu îi pot provoca răni în cazul în care le scapă din mâini, iar după ce le folosesc sunt obsedată să le spăl foarte bine și să le fierb, ca să distrug microbii. Nu știam că plasticul acela conține o substanță care nu face bine copilului. Ar fi bine să nu se mai fabrice din acel material, pentru că așa ne putem și noi proteja copiii de eventualele riscuri”, a declarat Laura, o tânără mămică din Focșani.

Niciun caz concret de intoxicare

Deși unele studii au arătat că substanța poate ajunge în lichide atunci când recipientele sunt încălzite la temperaturi înalte, este neclar în ce măsură copiii sunt afectați. Bisfenolul A este suspectat de o creștere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostată sau sân și de anomalii de reproducere. Acesta a fost asociat, de asemenea, cu scăderea imunității și cu obezitatea, deși lipsesc încă studii concludente în acest sens. Studiile actuale referitoare la efectele dăunătoare ale Bisfenolului A se limitează la experimente de laborator făcute pe șobolani. Rezultatele par însă a fi destul de relevante, după cum susțin specialiștii, dar aberante pentru mămici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?