Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Profesor ucis de … tuse


Un profesor în vârstă de numai 24 de ani, din Jariștea, cadru didactic al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani s-a stins din viață, joi seara, pe patul de spital, în urma unei dureri de cap însoțită de durere în gât și o tuse puternică. Semnele acute de boală ale profesorului Mihai Liciu au fost sesizate de mai mult timp de către colegi și elevi. Marți, tânărul a fost la clasă însă, răcit fiind, nu a mai putut să-și facă ora. Îl durea capul, tușea și le-a spus liceenilor să facă liniște… A plecat acasă iar ziua următoare, seara, a fost dus la spital. De aici și până la tragedia ce a zguduit întreg colectivul de profesori și elevi ai Colegiului nu a mai fost decât o zi.

Profesorul Mihai Liciu a fost internat la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” din Focșani însă simptomele pe care le prezenta nu au lăsat vreo clipă de înțeles că ar putea urma o asemenea tragedie… Vineri seara încă nu se cunoșteau adevăratele motive ale decesului. „După ce se va face autopsia, vom ști cu exactitate ce s-a întâmplat cu el”, a declarat Nicolae Moise, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani. Potrivit unor surse, profesorul Mihai Liciu ar fi suferit de  bronhopneumonie care s-ar fi acutizat, iar infecția s-a extins. Totodată, acesta ar fi fost suspectat și de TBC.  „Dacă el suferea de TBC care nu se putea transmite și dacă avea aviz de la medicul curant înseamnă că nimeni nu a fost afectat. Dar dacă bacilul Koch era activ, luni se va demara o anchetă epidemiologică de către doamna doctor Maiorov, pentru a se stabili dacă a fost cineva infectat. Vor fi investigate toate persoanele care au intrat în contact cu el, familie, profesori și elevi”, a declarat Cătălin Graur, directorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

Cadrele didactice și elevii  plâng după profesor

Dispariția fulgerătoare a profesorului Mihai Liciu a lăsat un gol imens în rândul colegilor care se arată profund îndurerați cu atât mai mult cu cât profesorul era tânăr și avea o viață întreagă în față. „La noi în liceu este din toamnă încadrat pe un post de suplinitor pe o catedră rezervată, el terminase facultatea de Turism. Era un băiat bine crescut plin de bun simț, săritor, era un coleg deosebit care avea o relație deosebită cu elevii”, a declarat Radu Åžtefan, director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani. Un alt cadru didactic este cuprins de uimire cât de repede a putut să se petreacă o astfel de tragedie. „Era un om model, profesor model, modern, iubit de tineri pentru sensibilitatea pe care o transmitea, pentru echilibrul sufletesc de care dădea dovadă iar respectul și-l cucerea numai prin modul lui de comportament. Devenise și un prieten dar și un pedagog desăvârșit prin cuvintele pe care le transmitea elevilor”, a declarat Valeria Scarlat,   profesor la Liceul  Economic „Mihail Kogălniceanu”.

„Marți i-a fost foarte, foarte rău…”

Åži elevii își amintesc cu plăcere și totodată cu întristare de cel care, pentru ei, a fost mai mult decât un profesor. Mihai Liciu nu doar le preda. Le asculta problemele, le dădea sfaturi și mereu își găsea timp pentru a le fi alături. Adolescenții spun că au avut o relație deosebită cu profesorul lor iar dispariția sa este o adevărată dramă peste care vor trece cu mare greutate. Locul lui Mihai Liciu din inimile lor nimeni nu-l va putea lua. „Este cumplită vestea primită despre domnul profesor, era mai mult decât un profesor, aveam șase ore pe săptămână cu el și practică. Discutam orice cu dumnealui, ce probleme aveam, aveam un sfat bun din partea acestuia. Ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat…”, a spus Nicoleta Băjenaru, elevă de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani. O altă elevă spune că nimeni nu îl va mai putea înlocui pe cel care le-a fost ca un părinte, chiar dacă îl cunoșteau de puțin timp. „În ultima perioadă era răcit și marți i-a fost foarte, foarte  rău. A intrat în clasă, ne-a spus să facem liniște și nu a vorbit deloc cu noi la ora respectivă. Făceam glume cu el și pe seama lui, era cu totul deosebit. Îl iubeam și nu cred că este o persoană care să vorbească de rău despre el”, a mai spus Daniela Ionel, o altă elevă îndurerată. Trupul lipsit de viață al profesorului Mihai Liciu a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei. Acasă la Jariștea îl așteaptă o mamă și un tată îndurerați, care vor trebui acum să își îngroape fiul de numai 24 de ani. Astăzi va avea loc slujba de priveghi iar duminică, la ora 12.00, va fi înmormântat. Funerariile se vor ține la Jariștea, în localitatea unde în urmă cu 24 de ani s-a născut regretatul profesor. Mihai Liciu era suplinitor calificat din toamnă, pe un post rezervat la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani și preda o disciplină tehnică. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?