Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

„Trebuie interzisă comercializarea substanţelor etnobotanice!“


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a cerut Guvernului să interzică comercializarea oricărui tip de plante etno-botanice. Într-o declarație politică de la tribuna Camerei Deputaților, deputatul Tîlvăr a afirmat că Guvernul Boc reacționează doar la presiunea grupurilor de interese din jurul partidului democrat -liberal. Social democratul a acuzat că măsurile luate de guvern pentru a proteja propriii cetățeni nu sunt decât „reacții la presiunile Comisiei Europene sau ale altor foruri internaționale”.

Deputatul social democrat a arătat că, deși Guvernul a emis în 10 fe-bruarie 2010, o Ordonanță de urgență prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanțe și plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, situația privind consumul de plante etnobotanice nu a scăzut. Mai mult, sute de tineri au ajuns pe patul de spital. „La acea vreme am trimis primului-ministru, în luna martie, o scrisoare prin care solicitam elaborarea unor norme stricte de aplicare a respectivei ordonanțe. Răspunsul primit, că «elaborarea de norme de aplicare nu este necesară și nici nu a fost prevăzută de ordonanța de urgență», m-a descurajat în demersul meu de a stabili un cadru legislativ care să nu permită interpretări”, a arătat deputa-tul Angel Tîlvăr.
El a precizat că, încă din 2009, a atras atenția „prin nenumărate declarații politice, întrebări și interpelări” cât și prin inițierea, alături de alți colegi, a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope  asupra acestui fenomen scăpat de sub control: consumul de substanțe etnobotanice.
„Astăzi, Guvernul trebuie să recunoască că a eșuat. Însă, în același timp, trebuie să țină cont și de atenționările venite din partea societății civile sau a oamenilor politici interesați de această temă. Åžtiu că lupta cu acest flagel nu e una ușoară, dar printr-un efort conjugat rezultatele prin prevenire și combatere pot fi îmbunătățite. Însă, Guvernul trebuie să renunțe la populisme și să accorde o atenție permanentă acestui fenomen, nu doar în momentele în care se mai anunță în presă câte un deces ca urmare a consumului de substanțe etnobotanice. Îmi doresc ca măcar miercuri, în ședința de Guvern, când se va dezbate din nou această problemă, Guvernul să aibă decența să fie drastic în ceea ce privește eradicarea consumului și a comercializării de substanțe etno-botanice, măcar astăzi, în al 12-lea ceas!”, a susținut deputatul Angel Tîlvăr.

Niciun răspuns de la Ministerul Sănătății

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a tras, în mod repetat, semnale de alarmă în ceea ce privește amploarea pe care a luat-o consumul de plante etnobotanice. El i-a cerut ministrului Sănătății să pre-zinte campaniile desfășurate împotriva consumului de etnobota-nice dar și conținutul acestora. Ulterior, deputatul Tîlvăr l-a întrebat pe ministrul Sănătății, Cseke Attila, dacă instituția pe care o conduce este preocupată de consumul acestor stupefiante, dar nu a primit niciun răspuns. „Funcționarii din acest minister nu au fost nici măcar preocupați, suficient de mult, de prevenirea răspândirii consumului acestor substanțe, în așa fel încât să prevadă în Ordonanța de Urgență 6/2010 pentru modificarea și completarea Legii 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru completarea Legii 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope, numele tuturor substanțelor care pot fi comercializate și care au efecte euforice”, a mai spus deputatul Angel Tîlvăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?