Migdalele, busuiocul, rucola, mierea și ciocolata sunt considerate „alimentele dragostei” și se află pe lista ingredientelor recomandate pentru cina de Sfântul Valentin. Au mai rămas doar câteva zile până la Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie, și tot la fel de puțin timp pentru a găsi cadoul perfect pentru persoana iubită. Fie că alegeți o bluză roșie sau doar o felicitare romantică, nu uitați de invitația la cină, care poate deveni ea însăși un cadou deosebit, cu condiția să alegeți, bineînțeles, alimentele potrivite. „Oamenii au fost interesați de alimentele cu efecte afrodisiace încă de pe vremea Afroditei, zeița iubirii, care a ieșit din mare pe o stridie, dând apoi naștere lui Eros. Dar dincolo de mitologie, teste științifice arată că există anumite arome care pot avea ca rezultat mai mult de un simplu efect de sațietate”, a declarat medicul Luigi Gratton, vicepreședintele Lutrition Education în cadrul companiei Herbalife și membru în „Programul de analiză a obe-zității ca factor de risc”, derulat de Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universității din Los Angeles (UCLA). Prezentăm mai jos o listă cu „alimentele dragostei” care ar putea fi incluse în meniul cinei de Ziua Îndrăgostiților:
***
Migdale: De-a lungul timpului, migdalele au fost un simbol al fertilității. Mulți oameni cred că aroma lor stimulează pasiunea unei femei.
Avocado: Conținutul de vi-tamina B6 dintr-un avocado contribuie la creșterea producției de hormoni masculini în organism. În același timp, avocado conține potasiu, care ajută la reglarea funcționării glandei tiroide la femei.
Sparanghel: Conține vita-mina E și se pare că stimulează hormonii implicați în declanșarea atracției sexuale, considerată un element vital pentru a avea o viață sănătoasă de cuplu.
Ardei iute: Capsaicina, o substanță care stimulează terminațiile nervoase și acce-lerează pulsul, este respon-sabilă pentru senzația de „fierbințeală” cauzată de ardeii iuți. Se pare că acest aliment afrodisiac are rol important în eliberarea endorfinelor, care produc senzația de plăcere. Unii cercetători cred că acest fenomen se petrece și în cazul altor alimente „fierbinți” (iuți), precum usturoiul și piperul.
Busuioc: Se pare că busuiocul stimulează atracția sexuală și fertilitatea. Se crede, de asemenea, că această plantă poate induce starea de bună dispoziție.
***
Ciocolata: Cine nu știe că ciocolata este afrodisiacă? De Ziua Îndrăgostiților se vinde mai multă ciocolată decât în orice altă perioadă a anului. Ciocolata este dăruită de sărbători, cu ocazia unor aniversări, fiind un bun prilej pentru a spune „te iubesc” celor dragi. Ciocolata conține un stimulent numit feniletilamină, care induce o stare de bine și de visare similară celei provocate de endorfine. Cercetatorii cred că ciocolata conține substanțe care influențează transmiterile neurologice de la nivelul creierului și o substanță similară cu cofeina, numita teomobrină, un excitant al sistemului nervos și un stimulent al miocardului.
Cafea: În cantități mode-rate, cafeaua acționează ca un stimulent, dar în cantități mari poate avea un efect depresiv. Cofeina din cafea stimulează atât mintea, cât și trupul, multe persoane apelând la cafea pentru a rămâne treze peste noapte.
Mierea: Dulce și lipicioasă, mierea este o sursă de bor, un mineral care ajută la metabolizarea estrogenului, hormonul direct implicat în fericirea, sănătatea și satisfacția sexuală a femeilor. Studiile arată că acest mine-ral poate, de asemenea, să ridice nivelul de testosteron din sânge, hormon respon-sabil pentru atracția sexuală atât la femei, cât și la bărbați. În plus, mierea conține vitamina B, necesară pentru sinteza testosteronului, precum și alți nutrienți, enzime și fitochimicale.
***
Stridii: Sunt bogate în zinc, mineral necesar pentru sinteza testosteronului. Acest hormon masculin contribuie și la creșterea libidoului la femei. Stridiile sunt, totodată, bogate în proteine și foarte sățioase.
Rucola: Rucola a fost catalogată ca un aliment afrodisiac încă din Antichitate. Multe salate și paste conțin rucola. Ea poate fi servită cu nuci și fistic.
Ghimbir: Rădăcina de ghimbir poate fi consumată crudă sau ca un condiment pentru diferite fripturi. Stimulează circulația sângelui, contribuind astfel la creșterea apetitului sexual.
Zmeură și căpșuni: Aceste fructe afrodisiace sunt perfecte pentru o cină romantică de Ziua Îndrăgostiților. De culoare roșie, asociată cu iubirea și pasiunea, zmeura și căpșunile sunt de asemenea bogate în vitamina C.
Nucșoara: Femeile din China cred că nucșoara este un afrodisiac ce crește și fertilitatea.
Vin: În cantități moderate, vinul poate fi de bun ajutor, dar o cantitate mai mare este chiar contraindicată, pentru că induce senzația de „moleșeală”. Pentru mai mult romantism, alegeți șampania.