Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Noua lege a educaţiei, haos în şcoli


Noua lege a educației, ce a intrat în vigoare miercuri, va bulversa complet sistemul educațional și va genera o serie de schimbări care nu corespund nevoilor elevilor. Una din prevederi și poate cea mai controversată este aceea că începând din anul școlar 2012 – 2013 clasele pregătitoare de la grădiniță vor fi introduse în învățământul primar, iar clasa a IX-a va fi „retrogradată” în ciclul gimnazial.

Profesorii, care predau de ani buni la catedră, sunt de părere că aceste prevederi vor deregla sistemul educațional. În opinia lor, modificările privind clasa pregătitoare și clasa      a IX-a vor bulversa atât cadrele didactice, cât și elevii. „Clasa pregătitoare va da peste cap deocamdată cel mai tare sistemul dacă ea își va schimba locul fizic, adică clasa și oamenii care predau. Dacă grupa pregătitoare va fi continuată în grădinițe, este în regulă, pentru că altfel se vor produce dereglări în structura de personal. Plus că nu știu unde se va desfășura, dacă trebuie să o desfășurăm în clasele de   I – IV sau gimnaziale. Prin urmare, aceasta va fi prima problemă”, este de părere Emil Onea, profesor la Colegiul Național „Unirea” și fost inspector școlar general adjunct. Acestea nu sunt însă singurele pro-bleme pe care noua lege a educației le va genera. Delicată va fi și situația unor profesori care vor trebui să intre în restrângere de activitate, deoarece clasa a IX-a va fi comasată în cursurile gimnaziale. Majoritatea liceelor nu dispun de clase gimnaziale ori în aceste condiții, o parte din cadrele didactice se vor trezi fără loc de muncă. Aceeași problemă va apărea și în cazul educatoarelor, care cel mai probabil vor fi nevoite să plece acasă, de vreme ce grupele pregătitoare vor fi introduse în ciclul primar. „Practic, unii profesori vor trebui să intre în restrângere de activitate dacă clasa a IX-a va fi transferată ciclului gimnazial. Efectele se vor vedea însă mai târ-ziu. Dereglările de personal vor apărea și în învățământul preșcolar. Eu gândesc că se va restrânge numărul educatoarelor”, a opinat profesorul Emil Onea.

Anomalii cât casa

Anomaliile produse de noua lege a învățământului vor culmina însă cu introducerea costului standard per elev, care va intra în vigoare începând cu anul 2012. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului stabilește anual costul standard per preșcolar, cost care stă la baza finanțării de bază. Această finanțare se va face pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul preuniversitar de stat, precum și cei din învățământul general obligatoriu, profesional și liceal, particular și confesional, care studiază în unități de învățământ acreditate și evaluate periodic. Practic, instituțiile de învățământ se vor afla în pericol de a nu putea achita salariile personalului angajat. Va urma apoi un adevărat război de atragere a elevilor în școli. Dacă până acum un liceu bun acorda ușor transferul unui copil mai slab la învățătură, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, nu-i va mai da voie să plece așa ușor, ceea ce va aduce un minus va-lorii. Cu alte cuvinte, noua lege a educației, considerată de cei mai mulți dintre profesorii vrânceni o adevărată bătaie de joc la adresa sistemului educațional, va bulversa învățământul. „Nu pot să spun că nu are părți bune legea educației, dar eu văd că are mai multe puncte slabe. Åži ideea cu clasa a IX-a la gimnaziu nu mi se pare deloc fericită. Eu aș fi militat pentru școlile profesionale de la țară, dar cu bani mai mulți și resurse umane. Așa se poartă în lumea civilizată, să învețe elevii meserie, nu îl scot pregătit pentru nimic în clasa a IX-a. Nu vor avea de câștigat nici elevii buni, nici elevii slabi”, a concluzionat Emil Onea.

Căruța înaintea boilor

Åži alți profesori spun despre noua lege a educației că nu este bună pentru sistemul de învățământ, însă nu mai văd calea spre ieșire. „Ca de obicei, se pune căruța înaintea boilor. Odată cu intrarea noii legi în vigoare va fi o problemă majoră a spațiilor, iar la clasele de-a IX-a va fi problema funcționării sub efectiv la sate, oare ce se va întâmpla acolo? Aceasta va creea multe probleme, deoarece există multe disfuncționalități în lege. Nu cred că se mai poate face nimic să se renunțe la această nouă lege, până și sindicaliștii sunt cumpărați de putere. Probabil se dorește să fie o bulibășeală cât mai mare, că așa vrea guvernarea Băsescu”, a precizat Durel Găloiu, liderul de sindicat al Grupului Åžcolar „Grigore Gheba” din Dumitrești.

Lege cu bătaie lungă

Cât privește admiterea la liceu și susținerea examenului de Bacalaureat, acestea vor avea loc în 2011 la fel ca în anul școlar precedent. Examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile noii legi a educației de la generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2012 -2013, respectiv din 2016, iar admiterea la liceu – de la generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2011-2012. Deși legea educației a intrat miercuri în vigoare, unele prevederi vor fi implementate pe parcursul mai multor ani, potrivit dispo-zițiilor finale și tranzitorii. În termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educației va trebui să elaboreze metodologiile, regulamentele și celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi. Modificările prevăzute de Legea educației necesită circa 50 de hotărâri de Guvern și o sută de ordine de ministru. Inclusiv reprezentanții Inspectoratelor Åžcolare din țară au primit sarcina de a lucra la elaborarea metodologiilor de aplicare a legii, propunerile lor urmând a fi înaintate Ministerului Educației spre analizare și aprobare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?