Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Trei GAL-uri în competiţie pentru 12 milioane de euro


Trei  Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri) vrâncene ar putea obține finanțări europene în urma procedurilor de evaluare finalizate ieri de specialiștii Direcției Agricole. Pe primele două locuri se află GAL-urile Plaiurile Vrancei și Siretul Verde. Pe locul al treilea se află singurul GAL realizat de o Cameră Agricolă din România, Vrancea Sud-Est. GAL-urile cu cel mai mare punctaj vor intra în competiția pentru fondurile europene de zeci de milioane de euro.

Procedura de evaluare a celor cinci proiecte de GAL-uri de către specialiștii compartimentului de dezvoltare rurală de la Direcția Agricolă a fost finalizată, ieri, iar în perioada următoare urmează comunicarea oficială a rezultatelor. Surse autorizate susțin că cel mai mare punctaj ar fi fost obținut de GAL-ul Plaiurile Vrancei, urmat de GAL-ul Siretul Verde. Chiar dacă nu a beneficiat de fondurile de zeci de mii de euro, pe locul trei, eligibil pentru finanțarea europeană este GAL-ul Camerei Agricole – Vrancea Sud-Est. Ultimele două GAL-uri sunt Å¢inutul Viei și Vinului, elaborat de Direcția pentru Sport și Tineret și cel de pe Valea Râmnicului. GAL-urile cu cel mai mare punctaj vor intra în competiția pentru fondurile europene de zeci de milioane de euro.
De menționat că GAL-ul realizat de Consiliul Județean, prin Camera Agricolă – Vrancea Sud-Est, este singurul de acest fel din țară. Valoarea proiectului se ridică la circa 3,9 milioane euro. Surprinzător, GAL-ul realizat de Direcția de Tineret, care a beneficiat de o finanțare de zeci de mii de euro, nu a obținut un punctaj foarte mare și riscă să nu primească finanțarea europeană solicitată.
GAL-urile reprezintă un parteneriat public-privat local constituit din parteneri provenind din diferite sectoare socio – economice locale. Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Agriculturii, parteneri pot fi administrații locale, firme dar și organizații non profit. După constituire, GAL-urile implementează o strategie de dezvoltare locală la nivelul localităților membre și avantaje la accesarea fondurilor europene. Pentru accesarea fondurilor europene, GAL-urile primesc sume considerabile de la Uniunea Europeană, aproape patru milioane euro. Acești bani vor fi utilizați la cofinanțarea proiectelor accesate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?