Bugetul Cantinei de Ajutor Social din Focșani a rămas neschimbat față de cel de anul trecut. Doar prețurile la alimentele de bază au fost modificate, astfel că mesele săracilor municipiului vor avea de suferit. Cu toate că prețurile cu furnizorii nu s-a majorat foarte mult, scumpirea se simte pe masa asistaților. Cantina achiziționează cantități mari de alimente de bază astfel că majorarea cât de mică se simte destul de mult. În luna ianuarie au fost achiziționate 2.200 de kilograme de cartofi, 294 de litri de ulei și aproape 5.000 de pâini. La fiecare dintre aceste produse prețul s-a majorat, iar rația zilnică a săracilor a rămas la 6 lei. „Nu știu cum o să ne descurcăm. Au mai fost și furnizori care au lăsat prețul ca anul trecut. Cantitatea de produse pe care le oferim beneficiarilor nu va avea de suferit, doar calitatea”, ne-a declarat Angela Lungu, directorul Cantinei de Ajutor Social. Dacă până în pragul scumpirilor, beneficiarii primeau o anumită cantitate de carne în ciorbă, de această dată carnea este mai puțină. „De la legume și celelalte ingrediente nu se poate face rabat. Mă tem că uleiul va crește foarte rapid și nu știu dacă o să reușim să respectăm normativul”, a adăugat Angela Lungu. Directorul spune că nu a reușit să negocieze contractul cu furnizorul de ulei pentru o perioadă de 12 luni, astfel că orice modificare a prețului va fi resimțită la următoarea negociere. Åži prețul la carnea de pasăre a sufe-rit o creștere mică, însă în cantități mari, sesizabilă. „În ianuarie am achi-ziționat 300 de kilograme de pulpe de pui, 544 kilograme de carne de pui, 319 kilograme de carne de curcă. Nu ne temem foarte tare pentru prețurile negociate pentru că sunt creșteri foarte mici. Ele se simt la cantități mai mari, însă sperăm că vom face față”, ne-a mai spus Angela Lungu.
În prezent, Cantina asi-gură prânzul și cina pentru 358 de persoane care vin fără întârziere la orele stabilite.
Cu toate că unele persoane plătesc doar 30% din contravaloarea mesei oferite, nici măcar aceste sume nu au fost plătite, astfel că, la finele anului 2010 debitele erau de 12.622 de lei, bani care vor fi recuperați în perioada următoare. „Avem de recuperat ceva bani pentru că au fost unele persoane care ne-au tras țeapă. Am avut o persoană care a plecat în Anglia și ne-a lăsat cu o datorie de 1.300 de lei”, spune directorul Cantinei. Unii beneficiari suferă și de afecțiuni medicale care nu pot fi ținute cu mânca-rea de la Cantină. Pentru cei care au probleme hepa-tice, bucătăresele prepară mâncarea fără condimente și sare.