Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Controale fiscale la firme fără aviz prealabil


Inspecția fiscală la firme va putea fi declanșată și fără anunț prealabil atunci când autoritățile consideră că scopul controlului poate fi periclitat dacă contribuabilii sunt înștiințați înainte, avizul de inspecție urmând să fie comunicat odată cu sosirea inspectorului la sediul firmei. Noile reguli vor fi introduse în primăvara acestui an, printr-un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală.
Documentul va introduce posibilitatea comunicării avizului de inspecție fiscală odată cu prezentarea organului de inspecție la domiciliul fiscal al contribuabilului, atunci când se apreciază că scopul inspecției poate fi periclitat.
Inspecția fiscală va putea fi suspendată și la solicitarea contribuabilului, nu numai la inițiativa organului fiscal, cum este stabilit în prezent, dar numai pentru motive bine justificate.
Actul normativ va permite reglarea pe cale amiabilă a eventualelor neconcordanțe existente în fișele de evidență după primirea somației.
Vor fi eliminate prevederile care condiționează suspendarea de către instanță a executării actului administrativ fiscal de depunerea unei cauțiuni de până la 20% din cuantumul sumei contestate sau de până la 2.000 lei în cazul cererilor al căror obiect nu este evaluabil în bani, iar contestatorul va avea dreptul să se adreseze instanței de contencios administrativ chiar dacă procedura administrativă prealabilă nu a fost finalizată, în cazurile în care contestația nu a fost soluționată în termen de 12 luni de la data depunerii la organul fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?