Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

A crescut numărul infracţiunilor contra persoanei şi patrimoniului


Procurorii vrânceni au avut și în 2010, mii de dosare de soluționat. Chiar dacă schema de personal nu este completă nici la procurori și nici la grefieri, procurorii vrânceni sunt pe primul loc în raza Curții de Apel Galați ca volum de muncă dar și ca număr de dosare soluționate prin rechi-zitoriu. Anul trecut, procurorii au avut de soluționat 17.076 de dosare din care 385 au fost soluționate la urmărire proprie numai de procuror. Au fost trimise în judecată anul trecut 1.491 de persoane, dintre care 89 au fost arestate. În cadrul prezentării raportului de bilanț, Ion Lefter, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea a amintit de clanurile care au fost prinse anul trecut și tri-mise în judecată pentru infracțiuni grave, cum ar fi Busuioc, acuzat de furturi de animale și anvelope, sau cazul Moroca, care nu a fost finalizat încă și în care un tată și un fiu sunt acuzați de furturi din locuințe. Un alt caz important avut în atenție anul trecut de procurorii Parchetului Județean este și cazul celor din Homocea, care comercializau carne de cal în loc de carne de vită. „Depunem efort pentru a eradica această situație deși aceasta trebuia eradicată de alte organisme care aveau atribuții de prevenire și control”, a declarat Ion Lefter.

***

Åži la capitolul rata crimina-lității, județul nostru este  pe primul loc în cadrul Parchetelor din raza Curții de Apel Galați. Potrivit analizei de bilanț pe anul trecut, rata criminalității a crescut la 382,5 la suta de mii de locuitori. „Este mai mare ca în anii trecuți și probabil că suntem și în primele locuri în țară. Asta nu înseamnă că în județ sunt foarte mulți oameni răi ci avem foarte multe infracțiuni la regimul circulației cu inculpați care nu sunt din Vrancea. Åži fluctuația mare de zilieri care vin și muncesc la noi în județ și comit diferite infracțiuni contribuie la această creștere”, a mai adăugat prim-procurorul Lefter. Se pare că sărăcia și perioada de criză pe care o traversăm se reflectă și în situația privind infracțiunile contra patrimoniului dar și contra persoanei. Ca număr de infracțiuni au crescut în 2010, comparativ cu 2009, faptele de omor, vătămări corporale, abandon de familie.
De remarcat este creșterea pe care a înregistrat-o numărul cauzelor de corupție cu 300%, în 2009 ajungând în instanță numai două dosare în timp ce anul trecut, 6 inculpați au fost acuzați de astfel de fapte. Åži la capitolul evaziune fiscală, în 2010, au fost trimiși în judecată mai mulți inculpați.
Cel mai mare prejudiciu este de 17 miliarde, inculpatul aflându-se  în prezent în stare de arest. Procurorii mai au încă în fișet dosare cu autori necunoscuți, chiar dacă anul trecut, multe dintre fapte au fost conexate pe baza probelor unor dosare ai căror învinuiți au fost arestați.
În total se înregistrează 2.981 de dosare în care făptuitorii nu au fost de găsit. În 2010 creșterea volumului de activitate s-a reflectat și în creșterea încărcăturii pe procuror care a ajuns la aproape 1.000 de dosare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?