Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Pensionarii şi veteranii de război trebuie să utilizeze card de călătorie


Pensionarii și veteranii de război vor primi legitimații de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere județene și interjudețene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri, a decis, aseară, Guvernul.
Totodată, firmele de transport vor dota vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri trebuie să aibă posibilitatea de a transmite datele online. Cardurile vor fi nominale și vor avea înscris codul numeric personal al fiecărui beneficiar.
Cardul are valabilitatea de un an și va stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate și contravaloarea acestora. Cardul se reînnoiește anual cu condiția predării către emitent a celui deținut.
Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de război și văduvele de război care au dreptul la șase călătorii simple pe an cu o reducere de 50%.
Cardurile vor fi folosite atât la urcarea, cât și la coborârea din vehicul, iar șoferii vor avea dreptul și obligația de a verifica dacă utilizatorul cardului este și beneficiarul acestuia. Utilizarea cardurilor de catre alte persoane decât beneficiarii va fi sancționată cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a acuzat ministerul că, prin proiectul de ordonanță care va obliga operatorii să-și doteze vehiculele cu cititoare de carduri, favorizează o companie care vinde astfel de sisteme și estimează un cost pentru această tehnologie de peste 100 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?