Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Case de odihnă…în posturile de poliţie


După ce au venit cu ideea de a transforma spitalele neprofitabile, de parcă o astfel de unitate ar trebui să producă bani, în aziluri, „minunaților” guvernanți portocalii le-a mai venit o idee, cel puțin la fel de năstrușnică. Aceea de a transforma sediile posturilor de poliție în… case de odihnă. Nu am înțeles însă cui vor folosi acestea: tâlharilor la drumul mare, care au nevoie de odihnă după ce comit vreo faptă sau cetățeanului simplu, care s-ar simți bine să doarmă o noapte în biroul șefului de post. Mai rămâne ca guvernanții să transforme sediile primăriilor în case de toleranță, iar pe cele ale muzeelor în baruri unde se face inclusiv streaptese.

Posturile de poliție rurale vor fi desființate până cel târziu în prima zi a lunii mai, iar polițiștii vor lucra ca… sectoriști, potrivit unui proiect de reformare a Poliției Române, care va fi făcut public la jumătatea lunii februarie. Åžeful Inspectoratului Ge-neral al Poliției Române (IGPR), chestorul Liviu Popa, a declarat că Poliția Română nu își permite „luxul” să distribuie resursele pe care le are „în mod haotic și fără niciun fel de analiză”. Åžeful IGPR a spus că posturile de poliție rurale, în marea lor majoritate, nu sunt ale Poliției, sunt ale primăriilor. Așa se face că cele care sunt ale poliției vor fi transformate în locuințe de serviciu sau în… case de odihnă.
Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică, spune că în Vrancea cele mai multe dintre clădirile în care acum funcționează posturi de poliție aparțin Ministerului Administrației și Internelor și nu primăriilor. În aceste condiții, mai mult ca sigur Vrancea va fi plină de case de odihnă și nu este exclus ca turismul, fie și cel de acasă până la postul de poliție, să înflorească. Potrivit comisarului șef Marin, MAI nu deține sediile în localitățile nou înființate. „În Vrancea, cele mai multe dintre clădirile în care funcționează posturile de poliție aparțin MAI. Sunt câteva sedii care nu sunt ale noastre, mai ales în comunele nou înființate, dar și la Vârteșcoiu și Răstoaca, spre exemplu. Propuneri de reorganizare au venit de la toate inspectoratele din țară. Deja sunt câteva județe în care a fost implementat un proiect pilot, care vizează desființarea posturilor de poliție și în funcție de concluzii, se va decide ce se va întâmpla. Cu privire la transformarea posturilor de poliție în locuințe de serviciu sau case de odihnă nu pot să comentez, pentru că nu știu la ce s-a referit inspectorul general”, a spus șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Vrancea.

Reformare peste reformare

În loc de posturi de poliție vor fi înființate secții de poliție, care vor acoperi cinci-șase comune de exemplu. Mai pe scurt, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Åžeful IGPR a spus că se dorește o reformare pe fond a Poliției Române, reformare care a pornit de la un proiect care este    într-o fază de definitivare, ce vine să aducă, ca pilon principal, eficiența în activitatea muncii de Poliție, să introducă principii de eficiență, de privat, în public. Potrivit acestuia, reorganizarea constă și în desființarea posturilor de poliție rurale, în reînființarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, dezvoltarea unor concepte care să aducă mai multă eficiență și orientarea resurselor spre priorități. De asemenea, se dorește creșterea numerică, dar și ca importanță până la nivel de serviciu a ana-lizei informațiilor. Liviu Popa a dat de înțeles că Posturile de Poliție sunt un lux, pe care Poliția Română nu   și-l permite. „Nu putem să ne permitem luxul să ținem trei polițiști și la o comună de o mie de locuitori, și la una de trei mii și la una de cinci mii de locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic și fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamnă riscurile și vulnerabi-litățile pe care le avem. Sunt numeroase argumente. E un proiect la care eu lucrez din 2007, de când eram inspector șef. Sunt modele europene într-adevăr, adaptate,   într-o oarecare măsură, la o pro-blematică specifică și specială pe care o are fiecare județ”, a spus Liviu Popa.

Proiecte pilot în mai multe județe 

Potrivit șefului IGPR, desființarea posturilor de poliție nu presupune și o reducere de personal. Polițiștii își vor păstra locurile de muncă, nu vor mai fi șefi de post, dar nu vor pierde la salarii fiindcă vor fi sectoriști. Sunt județe în țară care deja  implementează proiectul pilot, dar cel mai târziu de la 1 mai va fi implementat în toată țara. Printre județele în care a fost implementat proiectul pilot nu se numără și Vrancea. Åžeful IGPR este de părere că desființarea posturilor de poliție rurale va duce la economii. Potrivit acestuia, în țară sunt 2.834 de posturi de poliție în condițiile în care sunt comune cu 500 -700 de locuitori. Postul de poliție trebuie încălzit, iluminat, trebuie să aibă de toate, iar aceste fonduri vor fi direcționate către reparații la ma-șini, benzină pentru a putea avea o poliție 24 de ore din 24 în stradă. În medie, cheltuielile cu întreținerea unui sediu de poliție se ridică la peste 1.500 de lei lunar. După desființarea posturilor de poliție, toți polițiștii se vor aduna într-o secție. Acolo vor avea logistica necesară pentru desfășurarea activității. Chestorul Popa a mai spus că, prin desființarea posturilor de poliție rurale, polițiștii vor fi obligați, din nou să patruleze. „Având posturi de poliție, au preferat să stea acolo. Mai jucau cărți, mai o tablă, asta este. Ce să ne ascundem după deget? Nu se va mai întâmpla așa fiindcă vor patrula, vor fi prezenți în stradă în ture de 12 cu 24”, a spus Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?